szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adóelőleg megállapítás szabályain alig észrevehető módon finomítottak, mégis százezrek esnek el a családi adózás egyetlen elemének évközi alkalmazásától.

A kifizető vagy munkáltató? Az adózási fogalmakban járatlanok számára mindkét fogalom zavaros. Egyrészt elég nehéz felfogni azt, hogy mit fizet ki az egyéni vállalkozó a kivétjénél, amikor nem fizet ki magának semmit, másrészt a munkáltató sem fogalma is jóval bővebb, mint amit a kifejezés jelenthetne.

A munkáltató fogalmába azon intézmények, szervek, gazdálkodók tartoznak bele a személyi jövedelemadó előlegének megállapítása kapcsán, amelyek bért fizetnek ki, de kifejezetten ide tartozik még a közreműködő tag is, ha díjazást kap. A bér fogalma se kézenfekvő, itt is vannak célszerűen ide sorolt elemek, mint például a társadalombiztosítási pénzbeli ellátások, magyarul a táppénz, a GYED és a terhességi-gyermekágyi segély kifizetései is. Munkáltatói minőségben van tehát a társas vállalkozó önmagával szemben, de ugyanilyen státusz vonatkozik a egészségbiztosítási pénztárakra is.

A munkáltatói szerepkör miatt akár a tagi díjazásra, akár a táppénzre vonatkozóan is lehet kérni a családi kedvezmény érvényesítését, amire tapasztalataink szerint az OEP központjában még nincsenek felkészülve. A problémát általában a házastárs, élettárs, vagyis a másik munkáltatón keresztüli nyilatkozattétel okozza, hiszen a rendszer igyekszik kizárni azt, hogy valaki a megosztással több kedvezményt érvényesítsen, mint amire jogalapja van. Bár a törvény automata bírságot is tartalmaz a körülményekről megfeledkező dolgozók számára, mégis a nyilatkozatoltatással már menet közben előzhetőek meg a visszaélések.

Az új szabályok azonban megváltoztattak egy apróságnak tűnő elemet az adóelőleg előírásai között! 2011-től immár nem a jóval tágabb fogalmi körben lévő kifizetőnél, hanem a munkáltatónál lehet csak megosztással családi kedvezményt érvényesíteni, ráadásul, ahol nincs munkáltató, ott megosztás nélkül se lehet kedvezményt érvényesíteni.

A törvény munkáltatói fogalmából pedig ki van zárva az egyéni vállalkozó, az egyéni ügyvéd, az egyéni, vagy szabadfoglalkozású orvos, állatorvos, a közjegyző, az önálló bírósági végrehajtó, stb., de a választott tisztségviselő is, ha a javadalmazása nem bér. Márpedig a kivét, a tiszteletdíj, a díjazás nem sorolható a bér kategóriájába, így nemcsak az adójóváírás, de a családi kedvezmény se érvényesíthető rá év közben. A családi kedvezmény esetében ugyan év végén az adóbevallásban megnyílik a megosztás, de ott, ahol ezáltal alakul ki jelentős visszaigénylés, ott az adóhatóság ellenőrzést, indokolt esetben pedig akár vagyonosodási vizsgálatot is indíthat.

Elemi érdeke lenne tehát a „csak” kifizetői körben tevékenykedőnek, hogy a nagymértékű, akár gyermekenként 33 ezer forintnyi kedvezményt idejében érvényesítsék, az állam mégis kizárja őket ebből, jelentős év végi többletadminisztrációt és kockázatot okozva a számukra.

Az adózási szabályokat változtató saláta törvény indoklásában csupán ennyi olvasható a rendelkezésről: „A családi kedvezmény megosztásáról tett adóelőleg-nyilatkozat szabályai kis mértékben módosultak, érdemben nem változtak.”

Megkerestük az adóhatóságot, hogy a széles kört érintő módosítást hogyan kezelnék, de ezidáig nem kaptunk választ.

 Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatás: A pedagógusok 87 százaléka nem akar jövő héttől személyesen tanítani

Kutatás: A pedagógusok 87 százaléka nem akar jövő héttől személyesen tanítani

103 olimpiára készülő magyar nem kérte a védőoltást

103 olimpiára készülő magyar nem kérte a védőoltást

Megváltoztatták az oltási rendet, már 16-18 éveseket is felvesznek a listára

Megváltoztatták az oltási rendet, már 16-18 éveseket is felvesznek a listára