szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A biztosítási piacot meghatározó külső tényezőkben – mint az autóeladás, lakásépítés, kis-, és közép vállalatok fejlődése, illetve a beruházási- és megtakarítási hajlandóság – közgazdászok előrejelzései alapján, minimális javulásra lehet számítani, ezért a K&H Biztosító előrejelzése szerint összességében az idei évtől sem várható felívelés.

Nehéz év volt a 2012-es év a biztosítási piac számára, és 2013-ra vonatkozóan sincsenek optimizmusra okot adó jelek a K&H Biztosító vezetőinek véleménye alapján.  A szakemberek szerint nyugvópontra érhet az elmúlt évek kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) és casco árversenye, és akár díjnövekedés is elképzelhető a gyengébben teljesítő szegmensekben, az életbiztosítások díjbevétele azonban várhatóan tovább csökken.

Az elmúlt évekre jellemző  költséghatékonyságot célzó intézkedésekre idén is lehet számítani a biztosítási piacon . További teher a biztosítótársaságok számára a biztosítási adó, ami miatt a társaságok a következő években folyamatos díjemelési kényszerben lesznek. Ennek hatására a piac díjbevétele növekedni fog, ez a fajta növekedés azonban  nem az, amire a piac vár.

A nem-életbiztosítási piac összességében zsugorodott 2012-ben, s az értékesítés felfutásában idén sem bíznak a szakemberek. "A casco árak fenntarthatatlan szintre kerültek és már a szolgáltatás csökkentésében sincs tartalék, hiszen az utóbbi években az ügyfelek egyre inkább az alacsony szolgáltatási színvonalú termékek felé fordultak. Ennek fényében a casco szegmens aligha lesz képes kitermelni az újonnan bevezetett 15 százalékos biztosítási adót. A vagyon- és felelősségbiztosításokban további árcsökkenés várható, mivel a kis- és középvállalati szegmens egyre több biztosítónak stratégiai célja. A lakásbiztosítások esetében az értékkövetés miatt emelkedtek az átlagdíjak az infláció mértékével, de a lakásépítés, értékesítés stagnálása miatt itt sem beszélhetünk extenzív növekedésről" – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

"Tavaly országosan közel 500-600 ezer szerződéskötést hozott a tavaly év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, a váltók száma 3 év alatt mintegy harmadára csökkent. A díjak újra nagyot estek az év végi kampányban, átlagosan 8 ezer forintot spóroltak az autósok a biztosítás díján, de további díjcsökkenésre már kevés az esély. A legjobb szegmensekben is legfeljebb stagnálást várunk 2013-ban, a gyengébb eredményeket produkáló szegmensekben a biztosítók bizonyosan kénytelenek lesznek díjat emelni"- fejtette ki Kaszab Attila.

Az életbiztosítási szektorban 2012-ben tovább csökkent a megtakarítások száma, felmérések szerint a lakosság fele rendelkezik csak valamilyen öngondoskodási termékkel. Ez egy év alatt a vártnál is erősebb, megközelítőleg 15 százalékos visszaesés a magyarországi biztosítók számára. A legtöbben az életbiztosításokat mondták fel – főleg a végtörlesztéssel összefüggésben. Összességében arra lehet számítani, hogy az életbiztosítási szektor kifizetései meghaladják majd a bevételeket.

„A 2012. évi gyengébb új értékesítés és a megnövekedett törlések száma  miatt idén a rendszeres díjbevétel akár 5 százalékkal is csökkenhet. A rövid távú, akár egy éven belüli megtakarításokat megcélzó biztosítási termékek iránti kereslet nagyon ingadozó, ezért az egyszeri díjas termékek bevételét nehéz lenne megjósolni, itt a teljesítmény nagyban függ majd attól,hogy a piac mennyire lép be a rövid távú akár egy éven belüli megtakarítások szegmensébe.” – fejtette ki Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője. „A gender kompatibilis termékek mindenképpen újdonságot fognak jelenteni 2013-ban. A termékek átdolgozása a férfiak kockázati díjának csökkenését vonták maguk után. Az életbiztosítási szerződéssel már rendelkező uraknak érdemes minden körülményt – mint például a visszavásárlás, a díjmentesítés költsége és a tartamból hátralévő évek száma – figyelembe véve átgondolniuk az újrakötés lehetőségét."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!