szerző:
hvg.hu

A biztosítási piacot meghatározó külső tényezőkben – mint az autóeladás, lakásépítés, kis-, és közép vállalatok fejlődése, illetve a beruházási- és megtakarítási hajlandóság – közgazdászok előrejelzései alapján, minimális javulásra lehet számítani, ezért a K&H Biztosító előrejelzése szerint összességében az idei évtől sem várható felívelés.

Nehéz év volt a 2012-es év a biztosítási piac számára, és 2013-ra vonatkozóan sincsenek optimizmusra okot adó jelek a K&H Biztosító vezetőinek véleménye alapján.  A szakemberek szerint nyugvópontra érhet az elmúlt évek kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) és casco árversenye, és akár díjnövekedés is elképzelhető a gyengébben teljesítő szegmensekben, az életbiztosítások díjbevétele azonban várhatóan tovább csökken.

Az elmúlt évekre jellemző  költséghatékonyságot célzó intézkedésekre idén is lehet számítani a biztosítási piacon . További teher a biztosítótársaságok számára a biztosítási adó, ami miatt a társaságok a következő években folyamatos díjemelési kényszerben lesznek. Ennek hatására a piac díjbevétele növekedni fog, ez a fajta növekedés azonban  nem az, amire a piac vár.

A nem-életbiztosítási piac összességében zsugorodott 2012-ben, s az értékesítés felfutásában idén sem bíznak a szakemberek. "A casco árak fenntarthatatlan szintre kerültek és már a szolgáltatás csökkentésében sincs tartalék, hiszen az utóbbi években az ügyfelek egyre inkább az alacsony szolgáltatási színvonalú termékek felé fordultak. Ennek fényében a casco szegmens aligha lesz képes kitermelni az újonnan bevezetett 15 százalékos biztosítási adót. A vagyon- és felelősségbiztosításokban további árcsökkenés várható, mivel a kis- és középvállalati szegmens egyre több biztosítónak stratégiai célja. A lakásbiztosítások esetében az értékkövetés miatt emelkedtek az átlagdíjak az infláció mértékével, de a lakásépítés, értékesítés stagnálása miatt itt sem beszélhetünk extenzív növekedésről" – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

"Tavaly országosan közel 500-600 ezer szerződéskötést hozott a tavaly év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, a váltók száma 3 év alatt mintegy harmadára csökkent. A díjak újra nagyot estek az év végi kampányban, átlagosan 8 ezer forintot spóroltak az autósok a biztosítás díján, de további díjcsökkenésre már kevés az esély. A legjobb szegmensekben is legfeljebb stagnálást várunk 2013-ban, a gyengébb eredményeket produkáló szegmensekben a biztosítók bizonyosan kénytelenek lesznek díjat emelni"- fejtette ki Kaszab Attila.

Az életbiztosítási szektorban 2012-ben tovább csökkent a megtakarítások száma, felmérések szerint a lakosság fele rendelkezik csak valamilyen öngondoskodási termékkel. Ez egy év alatt a vártnál is erősebb, megközelítőleg 15 százalékos visszaesés a magyarországi biztosítók számára. A legtöbben az életbiztosításokat mondták fel – főleg a végtörlesztéssel összefüggésben. Összességében arra lehet számítani, hogy az életbiztosítási szektor kifizetései meghaladják majd a bevételeket.

„A 2012. évi gyengébb új értékesítés és a megnövekedett törlések száma  miatt idén a rendszeres díjbevétel akár 5 százalékkal is csökkenhet. A rövid távú, akár egy éven belüli megtakarításokat megcélzó biztosítási termékek iránti kereslet nagyon ingadozó, ezért az egyszeri díjas termékek bevételét nehéz lenne megjósolni, itt a teljesítmény nagyban függ majd attól,hogy a piac mennyire lép be a rövid távú akár egy éven belüli megtakarítások szegmensébe.” – fejtette ki Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője. „A gender kompatibilis termékek mindenképpen újdonságot fognak jelenteni 2013-ban. A termékek átdolgozása a férfiak kockázati díjának csökkenését vonták maguk után. Az életbiztosítási szerződéssel már rendelkező uraknak érdemes minden körülményt – mint például a visszavásárlás, a díjmentesítés költsége és a tartamból hátralévő évek száma – figyelembe véve átgondolniuk az újrakötés lehetőségét."

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ab: Rendben van a Taigetosz-törvény, mégis mulasztást követett el az Országgyűlés

Ab: Rendben van a Taigetosz-törvény, mégis mulasztást követett el az Országgyűlés

A Brexit halasztása csak rontana a helyzeten az EU főtárgyaló szerint

A Brexit halasztása csak rontana a helyzeten az EU főtárgyaló szerint

TEK: Csak néhány órát volt Magyarországon az új-zélandi terrorista

TEK: Csak néhány órát volt Magyarországon az új-zélandi terrorista

Hivatalos: jön a Kia Ceed Crossover

Hivatalos: jön a Kia Ceed Crossover

Üzent Erdogan, szerinte ki kell végezni a christchurchi tömeggyilkost

Üzent Erdogan, szerinte ki kell végezni a christchurchi tömeggyilkost

Mexikóban fogtak el egy 2001 óta körözött magyart, nyomban vádat is emeltek ellene

Mexikóban fogtak el egy 2001 óta körözött magyart, nyomban vádat is emeltek ellene