szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Folytatódik több száz vállalkozó vesszőfutása, miután a kormány két hónapja nem tudja eldönteni, hogy melyik számlájukat fogadja be, melyiket nem. A vállalkozók nem jutnak az elnyert pénzükhöz, nem tudnak beruházni, fejleszteni. A legabszurdabb része a történetnek: ha az állam hibája miatt nem lesznek képesek teljesíteni a pályázatban vállaltakat, akkor az állam visszakövetelheti az uniós pénzt, sőt még a további pályázatokból is kizárhatják őket. A problémát épp a kormány által felkínált egyszerűbb adózási mód is okozza.

„Majdnem egymillió forintnyi pénzem ragadt bent, miközben én már befizettem az államnak 270 ezer forintnyi adót és járulékot. Ha ez így megy tovább, nemcsak az eddig befektetett pénzem úszhat el, de még a tiltólistára is tehetnek a jövőbeni uniós pályázatoknál, miközben én nem hibáztam” – panaszkodott egy észak-alföldi fiatal vállalkozó, aki egy egész országra kiterjedő uniós projekttől várta vállalkozása felfutását. Egyelőre hiába.

A hvg.hu-nak több, a projektben részt vevő vállalkozó, cégvezető azt mondta, hetek óta nem jutnak hozzá az elnyert pénzükhöz, mert a pályázatokat kezelő Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tudja eldönteni, hogy a vállalkozóktól beérkező elszámolásokból mely tételeket fogadhatja be és fizetheti ki. Pedig az idő sürget: az utalásokat intéző államkincstár december 10-én zár, és legközelebb csak jövőre nyit ki. (Sajnos tévesen állítottuk, hogy a kincstár bezár, a hibáért az érintettektől és az olvasóktól elnézést kérünk!)

Pedig ehhez az uniós pályázathoz nagy reményeket fűzött a kormány is. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében kiírt 3-6 milliós pályázat célja az volt, hogy a fiatalokat új vállalkozások alapítására ösztönözze, ezzel is növelve az elmaradott régiókban a munkahelyek számát. A pályázati útmutatóban ki is hangsúlyozták: „az a törekvés vezérli a (…) programot, hogy tíz év alatt egymillió új és adózó munkahely jöjjön létre Magyarországon. A foglalkoztatási problémák valódi és tartós megoldásához a vállalkozókon keresztül vezet az út.”

Szómágia a minisztériumban

„Létszükséglet, hogy hozzájussak az elnyert pénz már lehívható részéhez, nélküle az egész vállalkozás leállhat. Ráadásul, ha nem teljesítem a pályázathoz csatolt üzleti tervem, akkor engem fog büntetni a rendszer” – mondta az észak-alföldi vállalkozó. „Egy hónapja hiába keresem a minisztériumban működő ügyfélszolgálatot, mindig ugyanazt az automatikus választ kapom, hogy a munkatársaik ’a lehető legrövidebb időn belül válaszolnak’, miközben nekem most kell elszámolnom a tárcával, szorít a határidő” – bosszankodott egy Baranya megyei vállalkozó, aki hasonló nehézségekkel küszködik.

Papíron minden olyan szépnek tűnt
©

Volt, aki cukrászdát akart nyitni, volt, aki webáruházzal akarta megalapozni a jövőjét, mások mérnöki irodát, vagy informatikai vállalkozást indítottak. Nyáron a vállalkozások többsége elstartolt, a hvg.hu-nak nyilatkozó négy vállalkozó szerint elkezdtek fizetést adni maguknak, volt, aki alkalmi munkavállalót is felvett. Majd a fizetésükből adódó kiadásaikat megpróbálták lehívni az elnyert keretből, ám ezzel rögtön problémájuk adódott.

Az Emmi alatt működő pályázatkezelő szervezet ugyanis nem tudott mit kezdeni a kérelmeikkel, felfüggesztették a kért összegek kifizetését. Ugyanis a nyertes pályázók többsége – ez kiderül a kormány által működtetett pályázatfigyelő honlapról – egyéni vállalkozóként vágott bele az üzletbe, és sokan közülük a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választották. (Ezt az adózási módot épp a kormány vezette be két éve, és épp azért, hogy a kisvállalkozók kisebb adó- és adminisztrációs teherrel tudják le a kötelezettségeiket.)

Az az egyéni vállalkozó viszont, aki a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adózik, saját magát nem tudja alkalmazni, így nem bért ad magának, hanem úgynevezett vállalkozói kivétet. Hasonló a helyzet a katásokkal, akik azért választották azt az adózási formát, mert ennek a legkisebbek az adminisztrációs terhei, csakhogy itt sem „bérnek”, hanem szintén vállalkozói kivétnek hívják a felvett pénzt. Ám a pályázatkezelő nem tud mit kezdeni ezzel a „vállalkozói kivéttel”, mert értelmezésük szerint ez nem „bér jellegű kifizetés”, miközben három, az ország különböző pontjairól származó vállalkozó is azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a képzésen kifejezetten ajánlották nekik, hogy katázzanak. Ráadásul előre kikötötték, hogy az alkalmi munkavállalók bérét nem fogják megtéríteni. Így a mikrovállalkozásoknak nem maradt más választásuk: vagy a tulajdonos áll be dolgozni, vagy állandó alkalmazottat vesz fel, ám ezt a kis árbevételű vállalkozások nem tudják kitermelni.

Ahhoz pedig, hogy a „vállalkozói kivét” és a „bér” szavak közös nevezőre kerülhessenek, a minisztériumi irányító hatóság állásfoglalása kell – a vállalkozókat arról értesítették tudomásunk szerint, amíg ez nem születik meg, marad a felfüggesztés. De ez két hónapja késik, hiába hívják szinte nap mint nap az ügyfélszolgálatot, a vállalkozók erre a kérdésükre nem kapnak választ. „Félre ne értse, én nem a markomat tartom. Ilyen körülmények között a legnagyobb kiesés az árbevétel, amit nem tudunk elérni, hiszen a tervezett beszerzéseket nem tudjuk finanszírozni. Tehát ahelyett, hogy jönne a pénz, csak megy, és vállalkozni sem tudunk, mert az eszközöket még nem tudtuk megvenni – panaszkodott az észak-alföldi vállalkozó. "Azon már nem is háborgok, hogy nekünk jogvesztő határidőket kell betartani, de az Emmi az állásfoglalás kérésére sem reagál hónapok óta" – mondta a hvg.hu-nak a baranyai vállalkozó.

Családok mehetnek tönkre

A pénz lehívását ugyanis többen ebben a menetrendben képzelték: lehívták a pályázat szerint automatikusan járó 750 ezres előleget, illetve benyújtották az eddigi bér- és járulékköltségeikről készült igényüket. A cikkünk elején megszólaló vállalkozó is ebből a pénzből akarta továbblendíteni a vállalkozását: számítógépeket, újabb eszközöket akart venni, amiről persze újabb számlákat nyújtott volna be, hogy végül a teljes 3 milliós összeget lehívhassa.

Így álltak december 4-én a kifizetések:

A vállalkozók azért állítottak fel ilyen menetrendet a projekt megvalósításában, mert a pályázati útmutatóban feketén-fehéren ott áll, hogy a bér „az összes elszámolható költség minimum 30 százaléka, de legfeljebb 50 százaléka lehet”, tehát ki akarták meríteni ezt a keretet. „Ha tudom, hogy ez lesz, akkor az önerőmből, a pénzemből eszközöket veszek, mert az ezekről készült elszámolások befogadása, a pénzek kifizetése folyamatos” – mondta az észak-alföldi vállalkozó, mit csinálna most már másképp.

Ha a vállalkozók a projektidőszakban nem valósítják meg a vállalásaikat – így nem tudják papírokkal igazolni, hogy igenis fizettek bért és járulékot –, nemcsak a fizetésükre szánt pénzhez nem jutnak hozzá, az egész pályázatot elbukhatják. Az észak-alföldi vállalkozó projektidőszaka például december 31-én jár le, viszont eszközvásárlásra nincs pénze, hiszen nem jut hozzá az erre a célra betervezett közel egymilliós összeghez. A vállalkozásuk támogatás és tőke híján csődbe mehet, ráadásul vissza kell fizetniük kamatostul a 750 ezer forintos előleget, és bukják az eddig befektetett, járulékokra kifizetett pénzt is. Az egyik vállalkozó azt mondta a hvg.hu-nak, attól tart, mivel sikertelen lesz a pályázata, nem tudja megvalósítani a vállalását a vállalkozás hároméves fenntartásáról, a későbbi uniós pályázatokból is kizárhatják, miközben ő mindenben szabályosan járt el. Ebben az esetben egyvalaki jár jól: az állam, amely hozzájutott a katához, a járulékokhoz, ráadásul a foglalkoztatási statisztikái is javultak.

Több pályázó is azt mondta, nemcsak egy egyszerű vállalkozásról van szó, hanem családi egzisztenciák vannak veszélyben. Ugyanis a pályázat lényege az volt, hogy az uniós mércével elmaradottnak számító hat régióban a 18-35 év közötti, illetve a kisgyermeket nevelő 18-40 év közötti fiatalok – ha egyedül pályáztak – 3 milliót kérhettek. Aki viszont társas vállalkozásban többedmagával – például az élettársával – vágott bele, az 6 millióra pályázhatott. A vissza nem térítendő támogatás sokak fantáziáját megmozgatta, a tervezett 1500 helyre végül közel 1900-an jelentkeztek.

Állatorvosi ló

Ezzel, a széles kört felkarolni akaró pályázattal már a kezdetektől csak a baj van. Eleve csúszott a vállalkozások indítását megelőző képzés. Majd a több mint 100 napig nem hozott döntést a pénzosztó rendszer átszervezése miatt a kormányhoz került pályázatkezelő szervezet, így sok fiatal kénytelen volt úgy elindítani a vállalkozását, hogy csak reménykedett benne, hogy a nyertesek között lesz. A pályázat kiírása után jött rá az állami szervezet: nem gondolta végig, hogyan szelektál túljelentkezés esetén azon jelentkezők közül, akik minden feltételnek teljes mértékig megfeleltek.

Az eredményhirdetés után kiderült, a nyertesek közül sokan már korábban is vállalkoztak, volta, ki pár évvel korábban egy másik cégével csődbe ment. Debrecenben 5,9 milliót nyert az uniós programiroda vállalkozási és gazdaságfejlesztési tanácsadója, sőt, a feltűnt több fideszes, fidelitaszos a nyertesek között. Pedig a célkitűzés az volt, hogy ne csak a már felfutott, referenciákkal rendelkező cégek jussanak újabb megbízáshoz, hanem olyanoknak tanítsanak vállalkozói és adózási ismereteket, üzletiterv-írást, akik még nem próbálkoztak ilyesmivel. Amikor feltettük a kérdéseinket a csúszásra vonatkozóan az uniós pénzosztó szervezetet felügyelő Miniszterelnökségnek, a tárca több mint három hetet ült a válaszokon, végül több kérdésünkre nem is válaszoltak.

A hvg.hu cikksorozatban foglalkozott ezzel a TÁMOP-os programmal, korábban több pályázatíró is azt mondta: ez a projekt mutatja a legjobban, hogyan csúszik tévútra egy jó célkitűzés a magyar bürokrácia keretei között. Szakemberek szerint a 2012-ben kitalált projekt a pocsékul működő gazdaságfejlesztés állatorvosi lova.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. László Ferenc Vállalkozás

Nincs pénz, vagy átvert a kormány 1600 fiatal vállalkozót?

Többmilliós „ingyenpénzt” ígért a kampányban a Fidesz a fiatal vállalakozóknak, de a már két éve futó program a választások után megtorpant. A felhívásra jelentkező 1600 vállalkozó hónapok óta arra vár, hogy a kormány végre eldöntse, kinek a pályázatát támogatja. A minisztériumnál „kilincselő” fiataloknak eddig be kellett érniük egy automatikus rendszerüzenettel: köszönik a türelmüket.

M. László Ferenc Itthon

Ingyenpénzt ígért a kormány, de ezt is elbaltázta

Hogyan csúszik tévútra egy nemes célkitűzés a magyar bürokrácia keretei között? Mi sem illusztrálja ezt jobban, mint a fiatal vállalkozók felkarolását célzó pályázat. Volt rá 4,9 milliárd uniós pénz, akadt 1672 jó ötlet is, ám a kivitelezés káoszba fulladt: hónapokat csúszott a döntés, ráadásul a hanyagul kialakított szabályok miatt közel félmilliárd forint ragadt bent. Szakemberek szerint a 2012-ben kitalált projekt a pocsékul működő gazdaságfejlesztés állatorvosi lova.

hvg.hu Vállalkozás

Több mint 120 napot vártak a pénzükre a vállalkozók

Három hét után válaszolt a kormány arra a kérdésünkre, hogy miért nem születik döntés az egyik, fiatal vállalkozókon segítő uniós projektben. Dél-Alföldön 123 napot kellett várni az eredményre, a többi régióban még nincs döntés. Pedig a Fidesz ezzel a projekttel kampányolt tavasszal.

Gulyás: Gyakorlatilag megállapodtunk a kínai vakcináról

Gulyás: Gyakorlatilag megállapodtunk a kínai vakcináról

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?

Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?