szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) és a Magyar Telekom üdvözli a közműadó-kedvezményt előirányzó jövő évi adótörvény-javaslatát, a Telenor viszont jelezte: ha a kormány a saját, Digitális Magyaroroszág programját komolyan gondolja, a szektort sokkal inkább megnyomorító távközlési adót is csökkentené.

Kövesi Gabriella, a hírközlési szolgáltatókat tömörítő szervezet, a HÉT elnöke szerint az a csütörtökön ismertté vált kormányzati elképzelés, hogy jövőre csökkentenék a cégeket sújtó közműadót, egy beruházásélénkítő hatású lépés, mely hozzájárulhat a szélessávú fejlesztések felgyorsításához. A közműadó várható csökkentése ennél fogva jó az iparágnak, jó a fogyasztóknak és ezen keresztül jó az államnak is – tette hozzá.

A parlamentnek csütörtökön benyújtott, 2016. évi adótörvény-javaslat szerint új nyomvonalon létesített közművezeték esetén csak az üzembe helyezést követő hatodik év első napjától kell közműadót fizetni, vagyis az ilyen vezeték után a létesítéstől számított 5 évig nem kell adózni, függetlenül a létesítés helyszínétől és a vezeték típusától. A javaslat az új vezetéképítés mellett kedvezményezi a meglévő nyomvonalon végzett hírközlési hálózati fejlesztéseket is. Ha a fejlesztés a hálózat előfizetői szakaszán lehetővé teszi a legalább 100 megabit másodpercenkénti (Mbps) sebességű adatkapcsolatot, akkor az érintett vezetékszakaszra szintén vonatkozik 5 éven át az adókedvezmény. 

Telenor: oké, kösz, de ennyi a kormányzati célokhoz nem elég
©

A módosításokat a 2016. január 1. után használatba vett új közművezetékre, továbbá a 2016. január 1-jét követő hálózatfejlesztés eredményeként létrejött 100 Mbps sebességű hírközlési vezetékszakaszokra kellene alkalmazni – a kormányzati tervek szerint.

A HÉT a legjelentősebb magyarországi távközlési szolgáltatóknak, valamint azok szövetségeinek szervezete. Tagja a Digi Kft., az Invitel Távközlési Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt., a UPC Magyarország Kft., a Vodafone Magyarország Zrt., valamint a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség. Mindez azért lényeges, mert az egyelőre csak tervezet formájában létező, jövő évi adókönnyítéssel kapcsolatos bejelentésre eddig a szervezeten kívül csak a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország reagált. 

A Telekom a távirati iroda megkeresésére a HÉT elnökéhez hasonlóan, szintén üdvözölte a kedvezményt, a társaság szerint mindez hozzájárulhat a Digitális Magyarország programban megcélzott fejlesztési tervek teljesüléséhez. A Telekom azt tervezi, hogy felgyorsítja vezetékes hálózatfejlesztését, és több milliárd forintos beruházással összesen 2500 kilométer optikai kábelt épít ki országszerte. Ezzel 2015 végére a jelenlegi 1,8 millióról 2,2 millió háztartásra nő a vállalat nagysebességű vezetékes internet lefedettsége.

A Telenor lapunkhoz eljuttatott közleményében viszont a HÉT véleményével egyetértésen túl úgy fogalmazott, hogy "fontosnak tartjuk, hogy a távközlést nagyságrendekkel jelentősebben terhelő távközlési adó is mérséklésre kerüljön". A Telenornál úgy látják, hogy ez a lépés a Digitális Magyarország programban megcélzott fejlesztési tervek eléréséhez is nélkülözhetetlen, mert "azon területeken, ahol sem rövid, sem közép-, sem pedig hosszú távon nem fenntartható a fix elérés megteremtése (főként a költségek és a fizetőképes kereslet hiánya miatt), ott a mobilinfrastruktúra lehet az egyetlen alternatíva a szélessávú internetelérés megteremtéséhez".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Duma Aktuál: Biden telefonja már pittyeg, mielőtt Trump megtámadná Iránt

Duma Aktuál: Biden telefonja már pittyeg, mielőtt Trump megtámadná Iránt

A legpesszimistább várakozásnál is rosszabb, ahogy a magyar boltok forgalma visszaesett

A legpesszimistább várakozásnál is rosszabb, ahogy a magyar boltok forgalma visszaesett