szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Stratégiailag kiemelt jelentőségű céggé nyilvánították a felszámolás alatt álló Budapesti Vegyiműveket – erre azért volt szükség, hogy az állam átvehesse a felszámolói posztot, és ezzel meggyorsítsák a cég felszámolását, amelynek Illatos úti telephelyén 100 tonnánál is több veszélyes anyagot tároltak.

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a felszámolás alatt álló Budapesti Vegyiművek Zrt.-t – az erről szóló rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A csütörtöktől hatályos rendelet a csődtörvényre hivatkozik, amely a természetvédelem szempontjából kiemelt vállalkozásnak tekinthető cégeket is a stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalkozások közé sorolja. Ezeknél a cégeknél vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kizárólagos állami tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaság járhat el.

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén található veszélyes hulladékok ügye hónapok óta a figyelem középpontjában áll. A Földművelésügyi Minisztérium június elején közölte: május 31-ig a Budapesti Vegyiművek telephelyéről már elszállították a kiemelten veszélyes hulladékot tartalmazó 1005 hordót, ami mintegy 110 tonnának felel meg. 

A Miniszterelnökség pedig július elején közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a közbeszerzésen nyertes cég, a Palota Környezetvédelmi Kft. 1 milliárd 580 millió forintos árért gondoskodik az Illatos úti telephelyen található, mintegy 2300 tonnányi veszélyes hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról. A munkával 180 nap alatt kell végeznie a társaságnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!