szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A légiforgalmi irányítók és a politikusok keresnek a legjobban, a nevelőszülők és a főállású anyák a legrosszabbul.

A légiforgalmi irányítók, a politikusok, a brókerek és a kutatási-fejlesztési vezetők állnak a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján összerakott fizetési rangsor élén havi 0,87–1,77 millió forintos bruttó fizetéssel, ami négy-nyolcszorosa a közel 260 ezer forintos bruttó átlagfizetésnek – írja a vs.hu.

A közfoglalkoztatottak adatai nélkül számolt 2015-ös végeredmény szerint a légiforgalmi irányítók kerestek tavaly a legjobban, bruttó átlagkeresetük megközelítette az 1,8 millió forintot, ami nettóban – a kedvezmények (például családi pótlék) nélkül – 1,164 millió forint.

A második helyet a politikusok szerezték meg, a hivatalos megnevezés szerint a törvényhozók, miniszterek, államtitkárok: a bruttó havi átlagkeresetük 1,24 millió forintot tett ki, ez nettóban egyébként – szintén a kedvezmények nélkül – 811 ezer forint/hó.

A harmadik helyre kerültek a brókerek (hivatalos besorolás szerint: tőzsde- és pénzügyi ügynökök, brókerek), akik 962 ezer forint bruttót kaptak tavaly minden hónapban, ez pedig 630 ezer forintot jelentett nekik tisztán. Az informatikai cégek vezetői 866 ezer forintos bruttóval szerezték meg a negyedik helyet, az ötödikek pedig a vállalatok vezető stratégái lettek 818 ezres bruttóval.

A legrosszabbul a főállású anyák keresnek, és a hivatásos nevelőszülők, az ilyen néven említett foglalkozás tavaly havonta bruttóban 94,6 ezer forintot jelentett.

A második legalacsonyabb fizetést a konyhai kisegítők kapták tavaly, a bruttó fizetésük havonta 119,5 ezer forint volt. Náluk alig valamivel többet, 120 100 forintot kaptak havonta az üvegezők, akiknek a harmadik legrosszabb fizetésük van a hivatalos statisztika alapján.

Akik a „Textilműves, hímző, csipkeverő” kategóriába tartoztak, havonta 120 300 forintot kaptak, a kerékpárjavítással foglalkozók keresete pedig 122,4 ezer forint volt, ami az ötödik legalacsonyabb fizetés volt az országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!