szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A teljesítménybér és a bérpótlék, de a munkaidő hossza is fontos, amikor kiszámítják a távolléti díjat.

A távolléti díj számítása sokszor okozhat fejtörést, különösen, ha a teljesítménybérrel vagy a bérpótlékokkal is van feladata a cégnek. Az ehhez kapcsolódó tudnivalókat gyűjtötte össze most az Adózóna.

Kiindulópontként meg kell vizsgálni, hogy milyen jogcímen jár távolléti díj a munkavállaló részére. Például távollléti díjat kell fizetni annak, aki szabadságon, betegszabadságon van, vagy épp ha a felmondási ideje tart és végkielégítést kell fizetni neki. Majd az esedékesség időpontjának meghatározását követően kezdődhet a számítás.

A távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, pótlékátalány, valamint az utolsó 6 hónapra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével kell megállapítani.

Ha a munkaviszony hat hónapnál rövidebb, irányadó időszakként a naptári hónapokat vagy hónapot, teljes naptári hónap hiányában pedig az alapbért vagy a havi átalányt kell figyelembe venni. Látható, hogy a törvény különbséget tesz a hónap és a naptári hónap között. De távolléti díjba nem számít bele valamennyi bérpótlék, és az érintett bérpótlékok is csak bizonyos feltételek teljesülése esetén növelik a távolléti díj összegét. A számítás további részleteiről az Adózónán olvashatnak, ahol konkrét példával is bemutatják, miként kell kiszámolni a távolléti díjat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerikai milliárdos vette meg az AS Romát

Amerikai milliárdos vette meg az AS Romát

Az olasz ellenanyagszűrés nyomán derült ki, hogy valójában hatszor több fertőzött lehet az országban

Az olasz ellenanyagszűrés nyomán derült ki, hogy valójában hatszor több fertőzött lehet az országban

A hazai légiiparban is kifejlesztik a kormánybarát-felismerő rendszert

A hazai légiiparban is kifejlesztik a kormánybarát-felismerő rendszert