szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Több, mint 9500%-kal nőtt a Sunny Optical Technology Group részvényeinek az értéke az elmúlt tíz évben. A New York-i Bloomberg szerint ezzel ők a rekorderek a világon, hiszen a Netflix is csak 7500%-os növekedést produkált ugyanebben az időszakban.

A befektetők imádják a kínai céget, mely lencséket állít elő olyan óriásoknak, mint a Samsung, a Huawei vagy a Xiaomi. A szelfizés divatja különösen megdobta a cég üzleti forgalmát, amely tavaly 22 milliárd dollár volt. Tíz éven belül ezt szeretnék 100 milliárd dollárra emelni.


A kommunista párt által menedzselt kínai kapitalizmus igazi sikertörténete ez: 10 ezer jüanos kölcsönnel indult egy középiskolát végzett szakmunkás egy tengerpart közeli kisvárosban. Vang Ven-csien (Wang Wenjian) ma 70 éves, és már visszavonult az üzlettől, de szívesen vállal előadásokat. Valóságos sztárnak számít Kínában, ahol példaként állítják a többi vállalkozó elé. Nemcsak üzleti sikerei, hanem újszerű fejlődési filozófiája miatt.


Ha a pénz összegyűlik, akkor az emberek megoszlanak. Ha a pénz megoszlik, akkor az emberek összetartanak

- vallja Vang mester, aki tudja miről beszél. Cégét 1984-ben alapította meg és 1994-ben vitte a tőzsdére Hongkongban. Magának csak a részvények egy töredékét tartotta meg, a többit szétosztotta az akkori dolgozók között. Az elosztás rang és a cégnél töltött idő alapján történt. Így akár az alapító tag vécés néni is milliomossá válhatott, dollárban. Kínában jelenleg valamivel több, mint 2 millió dollármilliomos él a Crédit Suisse svájci bank felmérése szerint.

Cégünk sok alkalmazottja már milliárdos jüanban

- mondja előadásain Vang mester. Aki még nem került fel a Bloomberg dollármilliárdos indexére, hiszen „csak” 800 millió dolláros személyes vagyona van. Ez messze elmarad Kína leggazdagabb emberétől, Jack Mától, mert az Alibaba alapítója csak egy-két vezetővel osztozott a részvényeken, amikor tőzsdére vitte internetes kereskedőcégét New York-ban. A Sunny Optical Technology Group alelnöke a második leggazdagabb ember a cégnél: 600 millió dollárja van. Ő volt az első diplomás, aki annak idején belépett a kisváros kisvállalatához, amely azóta mesés karriert futott be.


Kínában érthető módon büszkék a cég sikereire és reklámozzák a vállalkozást, mint a 40 éve elindult gazdasági reform szimbolikus sztoriját. Egyrészt azért, mert a cég az informatikai szektorhoz kapcsolódva érte el az eredményeit. Peking törekvése az, hogy ne csak nagy külföldi vállalatok összeszerelő üzemeit vonzza magához -az Apple például itt gyártja az iPhone-ok nagy részét-, hanem saját fejlesztésekkel törjön a globális gazdaság élvonalába. A másik ok, amiért igen kedves a Kínát vaskézzel irányító kommunista pártnak a lencsegyártó cég siker sztorija, az az, hogy megőrzi a csapatszellemet a munkavállalók között. Kínában a munkavállalók élete ezer szállal kapcsolódik ahhoz a céghez, ahol dolgoznak. Csakhogy a munkavállalók ma nagyon hamar észreveszik, hogy a tulajdonosok és a menedzsment tagjai gyorsan milliomossá válhatnak dollárban is, míg nekik csak a hazai fizetés jut.

Rohamtempóban emelkednek a bérek Kínában, de ezek még mindig nagyon szerények. A Sunny Optical Technology Group egy átlagos dolgozója alig több mint 41 ezer jüant visz haza egy évben. Vagyis aki nem fogta meg az isten lábát 24 éve, amikor a részvényeket osztották, az ma is nagy beosztással kell, hogy éljen a hétköznapokban. A sok dúsgazdag kisrészvényes egykori munkavállaló viszont remek reklám, így is lehet gazdagodni!


Vajon a jövő is ilyen mesés lesz? A kialakuló amerikai-kínai kereskedelmi háború baljós kilátást jelenthet ezen a területen is. A ZTE mobiltelefon óriást a padlóra vitte Trump döntése, mely kitiltotta őket Amerikából. Azóta Trump meggondolta magát - állítólag nem ingyen - és a ZTE mégsem tűnik el a süllyesztőbe. De a Sunny Optical Technology Group egyik fontos ügyfele, a Huawei is vizsgálat tárgya az Egyesült Államokban. Manapság ez egyáltalán nem jó jel. De hát Vang mester cége ma már szinte az egész világon terjeszkedik: Észak-Amerika, Japán, Dél-Korea, Tajvan és Szingapúr. Itt már jelen vannak, és további terjeszkedésen törik a fejüket a kínai cégnél, mely egy kisváros kisvállalkozásából óriássá fejlődött, méghozzá úgy, hogy közben nemcsak a nagyfőnök, de sok alkalmazott is milliomos lett. Dollárban is. (képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megerőszakolta a gyerekét, felvételt is készített róla egy férfi Budapesten – letartóztatta a rendőrség

Megerőszakolta a gyerekét, felvételt is készített róla egy férfi Budapesten – letartóztatta a rendőrség

A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is

A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is

Megvan az Index új főszerkesztője

Megvan az Index új főszerkesztője