szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

140 vizsgálat van folyamatban az oroszok piszkos pénzével kapcsolatban Nagy-Britanniában – közölte az Evening Standard azt követően, hogy Theresa May miniszterelnök közvetlenül Vlagyimir Putyint tette felelőssé a Novicsok-merényletért.

 A miniszterelnök megnevezett két GRU-tisztet is, akik a támadást végrehajtották Szkripal ex-GRU-ezredes és a lánya ellen Salisburyben, London mellett. Ők nem haltak meg, de az eldobott Novicsok-üveg miatt egy brit nő az életét veszítette.


  Mi nem vagyunk oroszok, más módon vágunk vissza

– hangsúlyozta Ben Wallace belbiztonsági miniszter, aki a BBC Radio 4 műsorában nyilatkozott az ügyről. Hangsúlyozta: a titkosszolgálat válaszáról nem beszélhet, de kiadta az utasítást, hogy vágjanak vissza az oroszoknak. A brit belbiztonsági miniszter elmondta: a NATO-szövetségesek szolidárisak Nagy-Britanniával. Több mint 100 orosz kémet utasítottak ki a Novicsok ügy miatt. Roman Abramovicsnak, a Chelsea tulajdonosának és Putyin hű oligarchájának hirtelen vízumproblémái támadtak. Mi lesz Aliser Uszmanovval, a másik Putyin-hű oligarchával, aki az Arsenal futballcsapatának résztulajdonosa (bár a legfrissebb hírek szerint éppen szabadulni készül részesedésétől)?

Erről Tom Tugendhat, a londoni parlament külügyi bizottságának az elnöke beszélt: „Ott mérünk csapást Putyinra, ahol a legjobban fáj neki. Célba vesszük a piszkos orosz pénzeket.” Nemcsak az imént említett Abramovics és Uszmanov számíthat vagyonosodási vizsgálatra, de olyan oligarchák is, mint Oleg Gyeripaszka vagy Arkagyij Rotenberg. Ez utóbbival kapcsolatban a jól értesült Daily Mail megjegyzi, hogy dzsudópartnere volt Putyinnak, aki az önvédelmi sportok mestere. Eredeti szakmájában – a KGB soraiban – ez valószínűleg erősen ajánlott elfoglaltság is volt.

Lesz-e ennek hatása?

Minket ez az egész nem érdekel – üzente Moszkvából az Rt.com-on keresztül a hatalom. Ben Wallace belbiztonsági miniszter is elismerte: a komolyabb szankciókhoz uniós hozzájárulás kell. Ezt pedig Nagy-Britannia biztosan nem kapná meg, hiszen néhány uniós állam nyíltan lobbizik a korábbi szankciók visszavonása mellett. Ilyen például a populista olasz kormány vagy Ausztria külügyminiszter asszonya, akivel nem véletlenül táncolt az esküvőjén Putyin elnök.

Másképp is el lehet kerülni a brit szankciókat: Roman Abramovics például felvette az izraeli állampolgárságot. Egy izraeli televízió élőben közvetítette, amikor átvette az izraeli útlevelet. Nem véletlenül, ő lett Izrael leggazdagabb polgára. Aki azt is el tudta intézni, hogy levegyék az amerikai feketelistáról. Trump elnök veje, Jared Kushner szólt az érdekében.

 Az egyéni ügyeskedésen túl az Európai Unió vezető államai arra jöttek rá: nem érdekük a szembenállás Oroszországgal. Trump európai szereplése megmutatta, hogy a NATO-szövetségesek mind kevésbé számíthatnak az Egyesült Államokra. Ezért mind Merkel kancellár, mind pedig Macron elnök megkezdte a közeledést Moszkvához. Elvben persze szolidárisak Nagy-Britanniával, de a gazdasági és politikai érdekek felértékelik az orosz kapcsolatot egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok valódi szándékait tekintve teljes a bizonytalanság.

 Ettől függetlenül persze Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa ellenfélnek nevezte Putyin elnököt, aki az unió belső megosztásán munkálkodik. Ebben nemigen különbözik Trump elnöktől, akit Günther Oettinger nem nevezett meg. Lehet, hogy Nagy-Britannia megengedheti magának az oroszellenes politikát, de az Európai Unió aligha. Putyin így nyugodtan üzenhette: minket a Novicsok-ügy nem érdekel, vagyis a jövőben is megkísérelheti eltenni láb alól ellenségeit Európában, ha úgy ítéli meg: ennek a kockázata nem túlságosan magas.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a NASA újabb sikere: 10 percre elég oxigént termelt a Marson a Perseverance

Itt a NASA újabb sikere: 10 percre elég oxigént termelt a Marson a Perseverance

Foci-Eb: az ír kormány szerint túl korai dönteni arról, lehet-e negyed ház a dublini stadionban

Foci-Eb: az ír kormány szerint túl korai dönteni arról, lehet-e negyed ház a dublini stadionban

A Jóbarátoknak már az első két része olyat dobott, amit addig szinte senki

A Jóbarátoknak már az első két része olyat dobott, amit addig szinte senki