szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A két napja hivatalba lépett új Air-France KLM vezérigazgató, a kanadai Benjamin Smith egy, a cég belső információs hálózatán terjesztett videón bejelentette: éves fix fizetésének ötven százalékát, vagyis 450 ezer eurót részvényvásárlás formájában visszaforgat a cégbe.

Amikor nemrég kinevezték az Air-France és a vele stratégiai szövetségben lévő KLM élére, kritikák zuhatagát kellett elviselnie. Mert potenciális jövedelme a háromszorosa az elődjének. Akár 4,25 millió eurót is bezsebelhet évente, ha jól megy cégnek. Tehát az elérhető jövedelem nagyobb hányada nem fix, ez csupán 900 ezer euró. De jó gazdasági teljesítménnyel ez az összeg a sokszorosára nőhet. Benjamin Smith kinevezése óriási botrányt kavart. Az elődje fizetését háromszorosan felülmúló új főnöknek pont a 45 ezer alkalmazottat foglalkozató cégen belüli bérlázadás letörése a fő feladata. Február óta sztrájkolnak az Air France pilótái az öt százalékos béremelésért. Persze ők azért nem bérrabszolgák.

Az Air France-nál egy pilóta átlagos havi bruttója csaknem húszezer (20 ezer) euró. Ez francia mércével, még a nettósítás után is hatalmas fizetés, hogy Európa más tájairól ne is beszéljünk. De a francia pilóták a németekhez vagy az amerikaiakhoz mérik magukat, ahol magasabb a fizetés. A probléma kényes, mert az Air France nemzeti szimbólum, ugyanakkor hivatalosan csak a 15 százaléka van állami tulajdonban, vagyis alapvetően egy nemzetközi piaci versenyre kondicionált cégről van szó. Ahol nem számít, mit gondol a háromezer eurót kereső átlag rancia Ben Smith millióiról, vagy az Air France pilóták euró százezreiről. Itt nemzetközi verseny van, ahol a közel-keleti és a világ más tájain alapított „low cost” társaságokkal kell vetélkedni.

Az új elnök tett egy gesztust, ami persze csak kis részben érinti tényleges jövedelmét, de mindenesetre igyekszik alkalmazkodni a francia közvélemény elvárásaihoz. Például közölte, hogy már azzal is nagy áldozatot vállalt, hogy egész családjával Kanadából Franciaországba települt. Más kérdés, hogy a videón, ahol ezt bejelentette, a franciák számára iszonyatos angol akcentussal beszélt és a legprimitívebb általános iskolai szókincset használta, vagyis, annak ellenére, hogy az elvben kétnyelvű Kanadából jön, valójában nem tud franciául. Hogy később ez előny vagy hátrány lesz-e a számára, az a jövő zenéje.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról