szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét izzott a levegő Hódmezővásárhelyen, ahol azért hívtak össze rendkívüli közgyűlést, hogy határozatot hozzanak arról, hogy az önkormányzati cégek ne alkalmazhassák a „rabszolgatörvény”. Az is kiderült, hogy van olyan önkormányzati alkalmazott, akinek ezernél is több túlóráját nem fizette ki még az előző városvezetés.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

„Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél több kifizetetlen túlórája volt” – érvelt Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere amellett, hogy miért lenne fontos, hogy megszavazzák, hogy a helyi önkormányzati cégeknél ne lehessen alkalmazni a Munka törvénykönyvének idei módosítása szerinti négyszáz túlórát. A polgármester elmondta, hogy összességében 50 millió forintot fizetett ki a polgármesteri hivatal tavaly a dolgozóinak elmaradt túlóra, és szabadság megváltás gyanánt, amelyek még a fideszes vezetés alatt halmozódtak fel. Éppen ezért is fontosnak tartja Márki-Zay Péter, hogy a közgyűlésen szavazzanak erről a képviselők.

A fideszes képviselők viszont azt javasolták, hogy hívják össze a dolgozókat, és egy fórumon kérdezzék meg őket arról, hogy szükségesnek tartják-e egy ilyen tartalmú határozat elfogadását. A polgármester szerint viszont az alkalmazottak még mindig tartanak a Fidesz nyomásgyakorlásától, ezért nyilván félnének véleményüket elmondani. Ráadásul a kormánynak össze kellett volna hívni egy egyeztetést a szakmai szervezetekkel még a törvény parlamenti elfogadása előtt, ám ezt nem tették.

A Hódmezővásárhelyen ellenzékben levő jobboldali képviselők szerint a túlóratörvény közgyűlés előtti megtárgyalása az országos politika helyi képviselőkre való ráerőszakolása. Márki-Zay ezt visszautasította, de azt nem hozta fel, hogy a hódmezővásárhelyi képviselők egy rendkívüli közgyűlésen – még Márki-Zay polgármesterré választása előtt – arról fogadtak el határozatot, hogy utasítsák el a migrációt, az idegenek betelepítését.

A képviselők közül Kószó Péter (Fidesz) szólalt fel, felvetette a normális együttműködés lehetőségét, erre reagálva mondta Márki-Zay, hogy ő és mozgalma nem akarja legázolni a Fideszt, a kormánypárt az, amely itt helyben hazug módon politizál. A polgármester arra utalt többek között, hogy néhány hete óriásplakátokon ábrázolták őt Soros Györggyel, illetve az utóbbi napokban is megszórták a városi postaládákat szórólapokkal, amelyeken például azzal vádolják a vásárhelyi polgármestert, hogy mecsetet akar építeni a városban, hogy magyarellenes és bevándorláspárti. Erre reagált a városvezető úgy, hogy

Magyarországon a Fidesz az egyetlen kommunista, illetve rasszista párt.

Végül a megegyezés felé mutatott a túlóratörvényről való szavazásban az, hogy Fekete Ferenc, fideszes képviselő azt javasolta, írásban, név nélkül mondhassák el a véleményüket az önkormányzati cégek. Ezt végül megszavazta a testület. Magyarul: akkor kerül ismét napirendre ez a kérdés, amelyet egyébként már számos önkormányzat megszavazott, ha ez az anonim véleménynyilvánítás lezajlik a városban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Érettségire készül? Ezt az alkalmazást mindenképp töltse le hozzá

Érettségire készül? Ezt az alkalmazást mindenképp töltse le hozzá

Hétfőn indul az azonnali átutalás, de egy fontos dolog kimaradt belőle

Hétfőn indul az azonnali átutalás, de egy fontos dolog kimaradt belőle

9,8 millió fő alá esett Magyarország népessége

9,8 millió fő alá esett Magyarország népessége