szerző:
hvg.hu

A köztársasági elnök szerint a munkavállalók érdekei nem sérülnek, a törvény alkotmányosan nem kifogásolható.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Áder János aláírta a munka törvénykönyve módosítását – tette közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön a honlapján a köztársasági elnök nyilatkozatát.

Az államfő a honlapra felkerült nyilatkozatában ismerteti, hogy a módosítás – amit az Országgyűlés december 12-én fogadott el – nem ütközik az alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható. Áder összevetette az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval és megállapította, hogy számos országban – például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország – a túlóra mértéke a magyarországival megegyező vagy azt meghaladó mértékű.

A köztársasági elnök megállapította, hogy

a munka törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt, az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni; a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja; a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól; a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók; nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak.

Áder János hangsúlyozta, hogy a munka törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen.

Magyarország minden polgárának szeretetteljes karácsonyt, a család és a barátok körében örömteli perceket és boldog új évet kívánok!

– zárja nyilatkozatát Áder.

Áder János két nappal a hivatalos határidő előtt írta alá a törvényt, amelynek értelmében – önkéntes alapon – 400 óra túlmunkát lehet vállalni. A kormány elismerte, hogy a multik kérésére hozta meg a szabályt, amely egy évvel ezelőtt elbukott. A Fidesz folyamatosan azzal érvel, ez egy önkéntes lehetőség lesz, azonban az ellenzék és a szakszervezetek szerint a dolgozók nincsenek olyan helyzetben, hogy visszautasítsák az évi 100-150 órával több túlórát.

Orbán ma is kitartott a túlóratörvény mellett. Az ATV-nek arra a kérdésre, hogy módosítják-e a szabályt, azt mondta:

most fogadtuk el és működni fog.

A rabszolgatörvényként elhíresült túlóratörvény zárószavazásakor soha nem látott botrány volt a Parlamentben, az ellenzék próbálta megakadályozni a szavazást azzal, hogy nem engedték fel az ülést vezető elnököt a pulpitusra. Majd mikor Latorcai János kormánypárti politikus a helyéről kezdte vezetni az ülést, szinte folyamatosan kiabáltak, sípoltak az ellenzéki képviselők.

©

Tordai Bence párbeszédes politikus az egészet élőben közvetítette a Facebook-oldalán, többször odamentek Orbán Viktor miniszterelnökhöz is. Az ülésteremben múlt szerdán megjelent Áder János is, de nem maradt sokat, miután ellenzéki képviselők odamentek hozzá, boldog karácsonyt kívánt majd távozott.

A törvényjavaslat elfogadása előtt szombaton, és utána is folyamatos tüntetések voltak Budapesten, ahol a javaslat visszavonását követelték, szerda éjjel füstbe és könnygázfelhőbe borult a Kossuth tér. Az ellenzéki politikusok az ötpontos petíciójukban is követelték a törvény visszavonását. Ezt be akarták olvasni élőben a közmédiában, aminek az lett a vége, hogy Hadházyt és Szélt kidobták a tévészékházból, Varju László a biztonsági őrökkel dulakodva zúzódásos sérüléseket szenvedett – ő azt állítja, megverték.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke néhány napja általános sztrájkot hirdetett meg arra az esetre, ha Áder aláírja a jogszabályt. A szakszervezetek sztrájkelőkészítő bizottságot hoztak létre.

Székely Tamás a hvg.hu-nak azt mondta, innentől kezdte hatalmas ellenállás és tiltakozáshullám indul. A pénteki tüntetéssel kezdenek, sztájkok januárban várhatók, de az útlezárások is folytatódnak. Azt mondja, folyamatosan készítik elő a sztrájkokat. "Egyenesítjük a kaszákat, kapákat" – mondta. A szakszervezetek szerint megszűnt a demokrácia, a mai aláírás azt bizonyítja, hogy nincs köztársasági elnöke az országnak, kizárólag a miniszterelnök akarata érvényesül.

Az aláírás bejelentése előtt szerveztek egy tüntetést péntekre, azt nem hozzák előre. A Momementum azt üzente Ádernek: mennek füstbombát venni.

A túlóratörvény elfogadása miatt kirobbant parlamenti botrányról és az azt követő tüntetésekről itt olvashatnak bővebben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Molnár Zsolt lett az MSZP új pártigazgatója

Molnár Zsolt lett az MSZP új pártigazgatója

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban

Alföldi Róbert is vállalná a főpolgármesteri posztot, de csak egy feltétellel

Alföldi Róbert is vállalná a főpolgármesteri posztot, de csak egy feltétellel

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Ilyen, amikor Brüsszel nem küld pénzt: 45,5 milliárd határvédelemre és a migrációra

Ilyen, amikor Brüsszel nem küld pénzt: 45,5 milliárd határvédelemre és a migrációra

Belefojtotta a szót az ellenzék a hongkongi kormányzóba

Belefojtotta a szót az ellenzék a hongkongi kormányzóba