szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kevés konkrétumot leírva elemezték, hogyan adhatnák el a budapesti kukacég tudását 10 ezer kilométerrel keletebbre.

Tizenegy millió forintért kellett írni egy tanulmányt, amelyben a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) a hulladékgazdálkodási tevékenységéhez kapcsolódó indonéziai exportstratégiáját elemzik – vette észre Tüttő Kata decemberben. Az erről szóló szerződést már akkor kötötte meg az FKF, amikor Karácsony Gergely a hivatalát elfoglalva moratóriumot rendelt el. Az Átlátszó most megszerezte a dokumentumot.

A tanulmány szerint a budapesti kukacégre nagy jövő várhat Délkelet-Ázsiában, mert „kompetenciái a teljes hulladékgazdálkodási értékláncra kiterjednek, a hulladék keletkezési pontjától annak gyűjtésén és szállításán át egészen a hulladékkezeléséig”. A projekt hosszú távú célja azonban az, „hogy az FKF által átadott szaktudás előkészítse magyarországi vállalatok számára az indonéz piacra lépést”.

Az országban igen magas a korrupció szintje, így ezt a faktort egy esetleges piacra lépés során mindenképpen szem előtt kell tartani, és felkészülni az ebből adódó váratlan eseményekre

– írták, nem Magyarország, hanem Indonézia helyzetét elemezve. Majd két bekezdéssel lejjebb megállapították, hogy a sikeres piacra lépéshez olyan partnereket kell találni, akik jó kapcsolatban vannak a helyi politikusokkal és a hatóságokkal.

Két konkrét projektlehetőséget is bemutatnak: Bali hulladékkezelésének megreformálása, valamint környezetbarát hulladékégető építése az indonéz fővárosban a sikert ígérő lehetőség a szerzők szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!