szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több olvasónkat foglalkoztatja a kérdés, vajon mire számíthat, ha a koronavírus-járvány terjesztésétől való félelmében önként karanténba vonul, vagy esetleg hatóságilag elrendelt karanténba zárják. Felhívtunk két jogászt és tisztáztuk a lehetőségeket.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Bár sokan tünetmentesen érkeztek haza Észak-Olaszországból, vagy még csak nem is a fertőzött terület közelében jártak, mégis úgy döntenek, hogy a hazatérésüket követő két hetet – az egyelőre még nem teljesen átlátott fertőzésveszély miatt – önkéntes házi karanténban töltik. Akikkel mi beszéltük, azoknak a munkája és a főnöke is engedi ezt a fajta rugalmasságot.

Azoknak sem reménytelen a helyzetük, akik – féltve a kollegák egészségét – nem tudnának home officeban dolgozni, viszont az elővigyázatosság miatt nem akarják elégetni az éves szabadságuk felét. A fizetés nélküli szabadság is egy lehetőség – de ezt nyilván szintén kevesen választanák önként.

Viszló László munkajogász a hvg.hu-nak azt mondta, a Munka Törvénykönyve lehetőséget ad arra, hogy a dolgozó – a munkaadó engedélyével – mentesüljön a munkavégzés alól, és ezért még pénzt is kapjon. A Munka Törvénykönyve ezen a ponton rugalmas: kettőjük megállapodására bízza a felmentés alatt járó összeget, ami a fizetésének nullától száz százalékáig bármi lehet.

A főnök azonban nem köteles a kérést teljesíteni: az ő mérlegelési lehetősége is szabad, sok szempontot kell mérlegelni – mondja Viszló. A másik oldal is érdekes: vajon a főnök – saját maga vagy a többi dolgozó érdekeit nézve – utasíthatja-e az Észak-Olaszországból hazatért dolgozóját arra, hogy maradjon otthon két hétig.

Arra jogszerűen nem kényszerítheti a dolgozót, hogy menjen szabadságra, az egy más kérdés, hogy olykor ez megtörténik.

A nyári, vagy más, időszakos leállásra létezik az úgynevezett állásidőre helyezés fogalma, ami alatt a dolgozót a teljes alapbére megilleti. A törvény az "elháríthatatlan külső okot" kivételként nevesíti, a mostani helyzet pedig pont ilyen. Itt a feleknek kellene megállapodnia – mondja a munkajogász.

Nagyobb cégeknél a kollektív szerződésben térnek vagy térhetnek ki arra, hogy ha a munkáltató kérésére nem kell bemenni dolgozni, azért járjon-e díjazás, és ha igen, mennyi.

Viszló eggyel továbbgondolva a problémát azt mondja, ezt a terhet nem lehet automatikusan egy az egyben a munkaadó nyakába varrni, hiszen egy kis és középvállalkozás csődbe is mehet, mert nincs bent elég ember, és még az otthon lévők bérét is fizetnie kell.

Ahogy a főnök mérlegelheti, hogy a koronavírus miatt elengedje-e a dolgozót, úgy a dolgozó is visszautasíthatja a főnök kérését, ha itt csak a vírustól való félelemről van szó.

Ha ugyanis valaki fertőzött, az már egy egészen más helyzet, akkor be sem teheti a lábát a közösségbe, és akkor táppénz jár neki – hangsúlyozza Viszló. Az önkéntes karanténra – mikor csak a betegség terjesztésétől való félelem motivál az otthon maradásra – viszont nem jár táppénz: ezt még a hét elején magyarázta a hvg.hu-nak Békássy Szabolcs háziorvos.

Orvosként nem írhatja ki azt az embert, aki félelemből, vagy önként vállalt karanténban maradna otthon: táppénzpapírt csak meglévő betegségre adhat ki, ha valaki emiatt otthon maradna, azt a főnökével kell megbeszélnie.

Egyértelmű a helyzet annál, aki a betegség vagy annak gyanúja miatt karanténban van, ő ugyanis valamilyen juttatást kap, még akkor is, ha nem beteg, csak lezárták a települést, ahol él.

A hvg.hu-nak Oláh Zsófia ügyvéd azt mondta, a karanténnak több fajtája van, az egyik a járványügyi zárlat. Ezt is a tisztifőorvos rendeli el, aki értesíti az üzemorvost, melynek végén a dolgozót keresőképtelen állományba helyezik. Ilyenkor táppénzt kap, ám ha közben megbetegszik, átkerül betegszabadságra, míg ki nem merül a kerete. Ha meghaladta, ismét táppénzre kerül.

A koronavírus járványról írt cikkeinket ide kattintva olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Nagyítás

Koronavírus: harc a láthatatlan Godzillával

Csak az emberek látszanak ebben a háborúban. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan: az ellenség. Az élet megy tovább, csak maszkban. A koronavírus nyomán nemcsak szorgos sürgés-forgást, hanem megkapó pillanatokat is megörökítettek a fényképészek. A varrodákból végtelen fehér habként hömpölyögnek a védőruhák, szamárfület pedig teljes védőfelszerelésben is lehet mutatni a mentés oldott pillanataiban. A kínai utcákon ugyanúgy forog a grillcsirke, csak a sült denevér iránt csappant meg a kereslet, de minden mást már hazavittek. Az ember, ahogy a vírus is, megtalálja a túlélés módját: a gyerekek ugyanúgy ugrálnak szájmaszkban, és csókolózni is lehet óvszerrel.