szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A megvádolt képviselő egyenruhában, a Dél-Békési Mentőcsoport nevével felcímkézett fertőtlenítőszert osztogat a Viharsarokban, miközben a polgármesterek vért izzadnak.

Huszonnégyezer liter fertőtlenítőszert osztott szét az elmúlt napokban a Dél-Békési Mentőcsoport alapítványa, ennek minden mozzanatát fotókkal dokumentálták, a flakonokra a csoport nevével ellátott címkét ragasztottak, a fényképeken szinte kivétel nélkül ott feszít egyenruhában Simonka György, akinek másfél milliárd forintos költségvetési csalása miatti büntetőeljárása januárban indult.

A csoporthoz papíron Simonkának nincs köze, de az 2013-ban Pusztaottlakán, a büntetőeljárásban is érintett cégek székhelyén volt bejegyezve, induláskor a politikus jobb keze, az egykori tótkomlósi polgármester volt az elnöke. A szervezet egyébként az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósággal is kapcsolatban állt, nemzeti minősítést is szerzett, amely azt jelenti a honlapjuk szerint, hogy bevethető a csoport a haváriákban. Az elmúlt hét évben a katasztrófavédelmi alapítvány egy uniós felzárkóztató programban is részt vesz konzorciumi tagként a Dél-Békési Jövőkép Nonprofit Kft.-vel együtt, a projekt a nők munkavállalását segítené a térségben, főként szemléletformálással, a program összköltsége közel 200 millió forint.

Most ennek a csoportnak az élésre pattant a parlamenti képviselő, eddig annyit tudtunk meg a vészhelyzeti működésükről, hogy indítottak egy oldalt, ahol a koronavírussal kapcsolatos kérdéseiket feltehetik a lakosok, és kiosztották az irdatlan mennyiségű fertőtlenítőszert, amit az átvevők fotókkal illusztrálva köszöntek meg a közösségi oldalon.

A fertőtlenítőszert a magyarnarancs.hu kétes hatékonyságúnak nevezte, a lap szerint furcsa körülmények között hígították fel a koncentrátumot, és a felhasználó önkormányzatoknak nem csatoltak a szerhez biztonsági adatlapot. Az ügyben a portál megkereste a NÉBIH-et, ahonnan a megyei kormányhivatalhoz irányították őket, innen válasz még nem érkezett.

Az tény, hogy a kifeszített költségvetésű önkormányzatoknak még a járványhelyzetben pluszköltséget jelentő nagyobb mennyiségű fertőtlenítőszerek beszerzése gondot jelent, így jól jön a segítség, de az is biztos, hogy az akcióban folyamatosan szembejön Simonka György, vagy személyesen a helyiekkel, vagy legalább a fotóját láthatják, ahogy egyenruhában feszít a politikus.

A polgármesterek teszik a dolgukat, szervezik a közétkeztetést, ahol van, ott a tömegközlekedést, az idősek ellátását. Orosháza nemrég adott hatmillió forintot a helyi kórháznak, hogy vizsgáló konténert tudjanak felállítani, és átadta használatra az egyelőre még használaton kívüli, önkormányzati tulajdonú munkásszállót a kórházi dolgozóknak arra az esetre, ha meg akarják óvni a családjukat az esetleges fertőzéstől. Simonka György nem akart kimaradni, gyors kampányt szervezett, elsősorban magának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!