szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elindult a leépítési hullám a tőkeerős cégeknél is, mert a szűkmarkú és túlbonyolított Kurzarbeit még az ő igényeiknek sem felel meg, nemhogy a kisvállalkozásokénak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában
Nem ér sokat a kormány gazdasági mentőcsomagja, az érintett cégek legalábbis nem igazán tudnak élni vele, ezért elbocsátási hullám kezdődött – írja a Portfolio több, független forrásból származó értesülései alapján. A gazdasági portál úgy tudja, a kormány ezért a gazdaságvédelmi intézkedések átdolgozására készül, hogy a további leépítéseket megakadályozza.

Annál is nagyobb a gond, mivel már nem csak a kis- és közepes vállalkozások vannak bajban, hanem a tőkeerős multicégek magyar leányvállalatai is – jegyzi meg a Portfolio, amely úgy értesült, Szijjártó Péter külgazdasági miniszter korábban még levélben is biztosította őket arról, hogy a kormány olyan mentőcsomagot készít, amelyet igénybe tudnak venni, és segít megőrizni a munkahelyeket, ezért is igyekeztek elkerülni a leépítéseket.

A bérpótlás magyarországi rendszerét azonban nagyon korlátozottan lehet csak igénybe venni – például legfeljebb a minimálbér kétszeresét elérő fizetéseknél, és a bérköltségek mindössze 10-20 százalékát teszi ki, ráadásul igen szigorúak a feltételei is –, miközben az anyacégektől folyamatosan költségcsökkentéseket írnak elő. A cégeknek nem tetszik az például, hogy a 75 ezer forintos maximális támogatásért a kormány azt várja el, hogy a cégek a rövidített munkaidőben is teljes bért fizessenek.

A Portfolio megkereste a KKM-t a multik leépítési szándékaival kapcsolatos értesüléssel kapcsolatban, ahol csak ennyi választ kaptak: „a kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy a válság körülményeihez képest a vállalatok a lehető legtöbb munkahelyet meg tudják védeni. A portál úgy tudja, hogy a kormány már hétfőn felülvizsgálja a válságkezelő programot. Korábban egyébként Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is erről beszélt az Indexnek.

(Portfolio)

Vezetőképünk illusztráció

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja

Keresztbe tenne az Északi Áramlat 2-nek Navalnij miatt az Európai Parlament

Keresztbe tenne az Északi Áramlat 2-nek Navalnij miatt az Európai Parlament

Ezen a néven futnak majd a Mol automata benzinkútjai

Ezen a néven futnak majd a Mol automata benzinkútjai