szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iparkamara szerint azokon a vállalkozásokon is segítenie kellene az államnak, ahol a bevétel-visszaesés meghaladja az 50 százalékot.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 18 oldalas szakmai anyagban véleményezte a kormány gazdaságvédelmi akciótervét – írja az Index az MKIK elnöke, Parragh László nyilatkozata alapján. Parragh arról beszélt a lapnak:

nem tartja elképzelhetetlennek, hogy már a jövő hét elején egy újragondolt állami stratégiát fog bejelenteni a kormány a cégek és munkahelyek megsegítésére.

A cél az, folytatta az elnök, hogy egy kevesebb papírmunkával járó, gyorsan és könnyen igényelhető támogatással álljanak elő, amely általánosan elérhető minden cég számára, és nem csak egyes szektorokra van szabva.

Az állami bértámogatási rendszerről szóló rendelet néhány napja jelent meg a Magyar Közlönyben. Ebben a cikkünkben foglaltuk össze, mi mindent érdemes tudni róla, illetve mik azok, amik nem igazán világosak.

Az MKIK a gazdaságvédelmi akciótervről négy fő megállapítást tett. Ezek közé tartozik, hogy valamennyi intézkedést mihamarabb be kell vezetni, illetve gondoskodni kell a jogi szabályozás folyamatos, valós élethez igazításáról. A javaslatok másik része, hogy “az állami intézkedések akkor érik el társadalmilag és gazdaságilag is a céljukat, ha nem egy-egy ágazatot/szektort/csoportot kiemelve, azokra vonatkozóan tartalmaznak pozitív lépéseket, hanem összességében, minden nehéz helyzetbe került vállalkozás és család számára nyújtanak támogatást”.

Az MKIK azt is írta, hogy a vállalkozások méretére és ágazatokra önálló mátrix rendszerű támogatási programot kell megalkotni, nem szabad összemosni különböző súlyú és méretű ágazatokat, mikro- és multinacionális cégeket. Az iparkamara szerint azokon a vállalkozásokon is segítenie kell az államnak, ahol a bevétel-visszaesés meghaladja az 50 százalékot. Palkovics László, az ITM minisztere korábban azt mondta, hogy az állami bérkiegészítést azoknak szánják, akiknek a bevétele 15 és 50 százalék közötti visszaesést mutat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

Több ezren ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből, egy minisztert kórházba kellett vinni

Több ezren ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből, egy minisztert kórházba kellett vinni