szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európában a második legnagyobb, az Európai Unióban a legnagyobb növekedést mérték Magyarországon a boltok forgalmában.

Kétszer akkorát nőtt a magyar kiskereskedelem a járvány alatt, mint az európai átlag – olvasható a Nielsen negyedéves jelentésében. A növekedés nálunk 17,7 százalékos volt, aminél nagyobbat csak Törökországban mértek, a kontinens átlaga 9,8 százalék volt.

Pedig az első negyedévnek csak az utolsó néhány hetében volt itt a koronavírus. Akkor azonban olyan felvásárlási láz kezdődött, hogy megfordította az addigi trendet, és döcögősből minden korábbi rekordot megdöntő negyedévvé alakult az első három hónap.

A magyar élelmiszerpiac, a pánikvásárlások hatására, tovább gyorsult, és értékben 12,3 százalékkal bővült. A vegyi áruk piaca a kialakult járványhelyzet hatására 17,3 százalékkal nőtt az első negyedévben.

A piaci szereplők számára egy sor nehézséget – kapacitáshiányt, elővigyázatossági intézkedések szükségességét, az online vásárlás iránt megugró igényt – is hozó járványhelyzet minden országban a gyors és nagy volumenű beraktározás felé terelte a fogyasztókat”

 – magyarázta Kovács Gergely, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője.

Az még nem látszódhat az első negyedéves adatokon, hogy ezek után áprilisban hatalmasat zuhant a boltok forgalma, a Központi Statisztikai Hivatal szerint akkor 10,2 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, ahogy egy sor üzlet bezárt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!