szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közzétették a kiskereskedelem márciusi adatait: az emberek megrohamozták az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat, minden más jellegű üzletben stagnált vagy zuhant a forgalom.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Most adta ki a Központi Statisztikai Hivatal a kiskereskedelem márciusi adatait. Az adatokat úgy érdemes nézni: a hónap első napjaiban tartott a felvásárlási láz a kijárási tilalom bevezetésétől félve (februárban minden korábbi rekordot meg is döntött a forgalom, pedig csak a hónap utolsó pár napjában volt bolti roham), majd március közepén veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a járvány miatt.

Így márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ez a szám nem tűnik kiugrónak, de egészen más a helyzet, ha a részleteire lebontjuk:

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom hatalmasat nőtt, 12,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 15, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8 százalékkal lett nagyobb.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma gyakorlatilag stagnált, alig 0,5 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (38 százalék), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,9 százalék). A forgalom volumene csökkent a textil-, ruházati és lábbeli- (–51 százalék), a használtcikk- (–26 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (–14 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (–9,3 százalék).

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 16,7 százalékkal zuhant.

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 41 százalékkal nőtt. Az nem meglepő, hogy itt nagy a növekedés, és nem csak azért, mert sokan nem akartak boltba menni, évek óta hónapról hónapra ekkora vagy majdnem ekkora növekedést mérnek a statisztikusok.

Márciusba az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma 1045 milliárd forint volt.

2020 első három hónapjában összesítve 7,2 százalékkal nőtt a forgalom 2019 január–márciusához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Komoly szigorításokról értesült az Index

Komoly szigorításokról értesült az Index

A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról

A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról

Az osztrák kormány és a szerencsejáték-óriáscég közös botrányától hangos Ausztria

Az osztrák kormány és a szerencsejáték-óriáscég közös botrányától hangos Ausztria