szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár öt évbe is telhet, amíg a légiközlekedés visszaér a válság előtti szintre, ezért nagy leépítésbe kezd a repülőgépgyártó.

Az Airbus alkalmazkodik a járvány miatt átalakult piaci környezethez – ezzel a címmel adott ki sajtóközleményt a cég. Az alkalmazkodás azt jelenti, hogy 15 ezer munkahelyet szüntetnek meg 2021 nyaráig. A tervről már értesítették a munkavállalói érdekképviseleteket, legkésőbb az őszre szeretnének megállapodni a leépítések részleteiről.

Az elmúlt hónapokban közel 40 százalékkal esett vissza a kereskedelmi repülőgépek értékesítése, miközben az egész iparág soha nem látott válsággal néz szembe – írták a döntés indoklásaként. Úgy számolnak, hogy a légiközlekedés legalább 2023-ig, de a pesszimistább előrejelzések szerint akár 2025-ig sem fog visszaállni a korábbi szintre.

A legtöbb álláshely (5100) Németországban szűnik meg, majdnem ugyanennyi (5000) pedig Franciaországban. 1700 álláshelyet Nagy-Britanniában, 900-at Spanyolországban, 1300-at a világ többi részén szüntetnek meg.

Mint írták, a cég az összes lehetséges megoldást meg fogja fontolni, például a közös megegyezést, a korai nyugdíjaztatást, vagy a hosszú távú részleges foglalkoztatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!