szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dolgozói érdekképviseletek szerint sokakat küldtek részmunkaidőre, kevesebb pótlékkal, és több helyen a bérmegállapodás életbe lépését is elhalasztották.

A legtöbb cégnél már megkötötték a 2020-as bérmegállapodásokat, mire Magyarországra is megérkezett a koronavírus, és 8-10 százalék körüli emelésről egyeztek meg. Csakhogy sokaknak még így is csökkent a fizetése – írja a Népszava.

A magyarázat egyszerű: sokak munkaidejét és ezzel együtt a fizetést is csökkentették. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke úgy számol: az elmúlt két hónapban 25 százalékkal estek vissza a fizetéshez kötött tagdíjbefizetések. Igaz, ezeket a számokat az elbocsátások is csökkentik.

Ma egy fizikai dolgozó esetében a kereset mindössze 60-70 százalékát teszi ki az alapbér, a többit a túlóráért, éjszakai műszakokért, vagy egyszerűen csak a jelenlétért járó pótlékok és bónuszok teszik ki – mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Több helyen a cafeteriát váltották át fizetett szabadnapokra, ez is csökkentette a jövedelmeket.

Emellett a korlátozások miatti leállások, megrendeléskiesések miatt több cégnél hónapokkal elhalasztották, vagy csak részben léptették életbe a bérmegállapodásokat – igaz, emiatt csak stagnálnak a bérek, nem csökkennek. A VDSZ és a Vasas Szakszervezeti Szövetség tucatnyi ilyen cégről tud.

Olyan nem fordult elő egyetlen cégnél sem, hogy érvénytelenítették volna a korábban megkötött bérmegállapodást, csak próbálkozások voltak

– mondták el a szakszervezeti vezetők.

A Központi Statisztikai Hivatal friss számai alapján 400 ezer forint fölé nőttek a bruttó bérek. Csakhogy ebbe az öt főnél kisebb cégek dolgozói és azok sem számítanak bele, akiket részmunkaidőre küldtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!