szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

84 százalék ment a kormánymédiához, közpénzből.

Az állami hirdetési pénzek 84 százaléka köt ki a kormánypárthoz közeli cégeknél - derül ki a Kantar Hungary adataiból, amelyeket a G7 gazdasági portál elemzett.

A koronavírus-járvány alaposan megvágta a hazai cégek reklámköltéseit, a piaci költések 7,4 százalékkal estek vissza. Ezzel szemben az állami hirdetések összege 11,6 százalékkal nőtt.

Az adatok a hazai cégeknél elköltött pénzekre vonatkoznak, tehát nincs bennük a Google- és Facebook-hirdetések ára. Ez tavaly 59,2 milliárd forintot tett ki.

Az állami hirdetések növekedése a G7 becslése szerint a piaci visszaesés miatt elmaradt bevételek harmadát pótolta ki. A legnagyobb bevételre a napilapok és a közterületi hirdetők tettek szert a közpénzből, legkevésbé az online médiát érintették.

Az állami reklámköltéseknek 2019 első öt hónapjában még 66, idén már 84 százaléka került olyan médiavállalkozásokhoz, amelyek a NER-hez köthetők. 2020-ban júniusig 24 milliárd forintos volt ez a torta.

A járvánnyal kapcsolatban a Miniszterelnökség 13,7 milliárd forintot költött hirdetésre, részben más közlésekre szánt pénzek átirányításával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beperelné Trumpékat a TikTok

Beperelné Trumpékat a TikTok

Négy kisbuszból álló horrorszerelvényt kapcsoltak le a rendőrök

Négy kisbuszból álló horrorszerelvényt kapcsoltak le a rendőrök

Elfogtak egy ukrán tévéstábot Fehéroroszországban, de nem árulják el, hogy miért

Elfogtak egy ukrán tévéstábot Fehéroroszországban, de nem árulják el, hogy miért