szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint negyven munkás a múlt héten csendes sztrájkba kezdett. Szakszervezeti segítséggel juthatnak haza.

A héten hazatérhetnek az indiai munkások a Budapest–Belgrád vasútvonal építéséről – idézi a Mašina szerb híroldalt a Mérce. A több mint negyven munkás a múlt héten kezdett demonstrációba, mivel az őket foglalkoztató cég nem fizette ki a munkabérüket, sőt élelmet és ivóvizet sem biztosított a számukra.

A dolgozókat szakszervezetek és civil szervezetek nyomására az indiai nagykövetség juttatja haza, és a bérük kifizetéséről is gondoskodik majd. Miután az Útépítő Munkások Független Szerbiai Szakszervezete értesült a helyzetről, szólt az Építőipari és Faipari Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének, amelynek ők és az indiai Tamil Maanila Kattida Thozhilalar Sangam (TMKTS) is tagja. Az indiai szervezet ezután helyezett nyomást a nagykövetségre.

Az Indiából érkező építőmunkások egy Nikolic nevű építkezési alvállalkozónál dolgoznak ideiglenes szerződéssel. A cég hivatalosan egy amerikai társaság, az IDEA Capital tulajdona, és évek óta ismert arról, hogy az indiai szubkontinensről szállít olcsó munkaerőt szerbiai építkezésekhez.

A Nikolic építővállalatnak nem az első ilyen botránya. Az indiai vendégmunkásokat kizsákmányoló gyakorlat iskolapéldájának nevezte a történteket Arun Kumar, az Indiai Központi Szakszervezeti Tanács (AICCTU) tagja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Volna itt egy kis gond: komoly sugárterhelést kaphatnak az űrhajósok a Holdon

Volna itt egy kis gond: komoly sugárterhelést kaphatnak az űrhajósok a Holdon

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

Az MNB arra figyelmeztet, vigyázzon a Revoluttal

Az MNB arra figyelmeztet, vigyázzon a Revoluttal