szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fővárosi tömegközlekedési cég járműparkja elöregedett és nagyon vegyes, sürgősen fiatalítani kellene.

Naponta átlagosan 207 műszaki hiba lépett fel a fővárosi tömegközlekedés szervezője, a BKK járműflottájában június 1-je és augusztus 3-a közt – írja a G7 a Közlekedő Tömeg Egyesület által a BKK-tól kikért adatokra hivatkozva. Mivel közel 2,5 ezer jármű közlekedik a fővárosban, ez azt jelenti, hogy egy átlagos nyári napon minden tizenkettedik jármű lerobban rövidebb-hosszabb időre – beleértve ebbe a villamosokat, a trolikat és a buszokat is. A hibák elhárítása átlagosan 64 percet vett igénybe.

A buszokból naponta átlagosan 145 romlott el. Ez akkora mennyiség, hogy 2-3 tucat járművet kell folyamatosan csak azért a flottában tartani, hogy a lerobbanó buszokat ezekkel ki lehessen váltani. Ehhez ráadásul sofőröket is készenlétben kell tartani, ami szintén költség, és a műszaki hibák esetén gyakran üresen kell jönni-menni a pótlóknak, amely szintén pénzbe kerül. Így az összesített buszköltségek jelentős részét a hibák kezelése viszi el.

A megközelítőleg 1600 fővárosi és agglomerációs busz közül ma már csak körülbelül ezer tartozik a BKV-hoz, 450-et a VT-Arriva, közel 200-at pedig a Volánbusz működtet. A VT-Arriva, illetve a Volánbusz flottája is kezd korosodni, lassan ezek cseréjét is el kellene kezdeni, de messze a BKV flottája a legidősebb. Így nem meglepő módon az egy buszra jutó hiba a BKV-nál a legmagasabb. Az életkor mellett azonban másnak is hatása kell, hogy legyen a hibákra, hiszen a BKV-buszok több mint ötször gyakrabban hibásodnak meg, mint a külsős üzemeltetők által használt járművek. A BKV flottája a sok kis darabszámú beszerzés miatt nagyon vegyes, a G7 által ismertetett adatok alapján pedig nagy különbség van az egyes típusok meghibásodási gyakoriságában.

Amúgy természetesen nem újdonság, hogy a BKV-nál nagyon komoly problémák vannak, a cég éves jelentéseiben kendőzetlenül le szokta írni, mennyire kritikus a helyzet.

A fejlesztésekhez pedig pénz kellene, ami nincs. Az e-jegyrendszer miatti veszteség és az alulfinanszírozottság miatt 4,7 milliárd forint volt a BKK vesztesége 2019-ben. A BKV szintén veszteséges volt, ott 3,8 milliárd volt a veszteség. És ez még jó év volt, 2020-ban alaposan keresztbe tesz a járvány és a kormány, amely forrásokat von el a fővárostól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken