szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem csak az egy évvel korábbihoz, hanem a második negyedévhez képest is esett a beruházások száma, főleg azért, mert a külföldi nagy cégek visszafogták a kiadásaikat.

Még annál is jobban visszaestek a beruházások Magyarországon július és szeptember között, mint az április és június közötti időszakban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett adataiból. A harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal kevesebb beruházás volt, de még a második negyedévhez képest is 2,1 százalékos volt a csökkenés.

Pedig ekkor már túl voltunk a járvány első hullámán, szeptemberben is csak kezdődött a második hullám. A fejlesztések nagyrészt azért estek vissza, mert a nagyobb, külföldi érdekeltségű vállalatok visszafogták a beruházásaikat – magyarázta a KSH. A költségvetési szervek beruházásai csak 7,2 százalékkal csökkentek, részben azért, mert az EU-s pénzekből finanszírozott projektek száma nem esett annyira sokat, mint bármi más.

Azon nem kell meglepődni, hogy melyik szektorban pörögtek a legjobban a beruházások: az egészségügyi szolgáltatásoknál majdnem megduplázódott a mutató, egész pontosan 98 százalékkal nőtt.

Ezen kívül a kereskedelemben mértek növekedést, ott 6,3 százalékkal volt több beruházás, mint egy éve ilyenkor.

Az, hogy a feldolgozóiparban 18 százalékos visszaesést mértek, nagyrészt a járvány okozta válságnak tudható be. Az viszont, hogy az ingatlanügyleteknél 12 százalékkal estek vissza a beruházások, csak részben magyarázható a válsággal: a kedvezményes lakásáfa 2019. végi kivezetése után – és a 2021-es visszavezetés előtt – járvány nélkül is rossz számok jöttek volna a lakásépítésekről. A válság erre annyival tett rá, hogy a bérbeadásra épített üzleti létesítményekből is kevesebbre lett szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon