szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését, és több mint 12 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert kivont a forgalomból.

Súlyos higiéniai és élelmiszer-biztonsági jogsértéseket tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Pest megyei vágóhíd vizsgálata során. A PORCIÓ-ÉK Élelmiszer-ipari és Kereskedelmi Kft. albertirsai üzemének ellenőrzésekor már az udvaron találtak hiányosságokat: a jelöletlen élelmiszerek mellett olyan jelölt tételeket tartottak itt, amelyek címkéjük szerint 0-6°C közötti hőmérsékleten tárolandók.

Az ellenőröket takarítatlanság és kosz fogadta: a padozat, a mennyezet, az oldalfal, valamint a magaspálya több helyiségben koszos, rozsdás volt, több helyen pergett a festés. A higiénikus kézmosás feltételei – kézmosószer, papírtörlő, szemetes – nem voltak mindenhol adottak, és akadt olyan csap, amelyből meleg víz sem jött. Sőt, volt olyan helyiség, ahol a kézmosók közül többet nem kötöttek be megfelelően, így a szennyvíz a padozatra folyt. Így volt ez a béltisztításra használt helyiségben található munkaasztal lefolyójánál is.

Az eszközfertőtlenítők jelentős része nem működött, az üzemelők között pedig akadt olyan, amelynek elromlott a hőmérséklet-kijelzője.

A vágóhíd szennyes övezetében a „pályára emelő” horgokat az egyik kommunális hulladéktároló kukán helyezték el. A testhasító fűrész fertőtlenítésére használt berendezés belső felülete pedig rendkívül koszos volt, az pedig még az ellenőröket is meglepte, hogy az eszköz belső részéből használt kesztyű és két palack bélyegzőtinta került elő.

Mindezek, amellett, hogy jogszabályban előírt, alapvető élelmiszerbiztonsági követelmények, a járvány idején különösen súlyos mulasztásnak számítanak – olvasható a Nébih közleményében.

A hatóság a súlyos élelmiszerhigiéniai és -biztonsági problémák miatt az ellenőrzéskor azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét. A helyszínen fellelt több mint 12 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszernek pedig megtiltotta a forgalomba hozatalát és haladéktalanul elrendelte a forgalomból történő kivonását.

Az érintett egység kizárólag a jogsértő hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság ismételt, kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatta vágási tevékenységét. Az ügyben az eljárás és bírság megállapítása folyamatban van.

A közelmúltban három másik, döbbenetes állapotban talált vágóhidat is bemutatott a hatóság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Felbukkant a Nürburgringen a Mercedes régen várt hiperautója, a One – videó

Felbukkant a Nürburgringen a Mercedes régen várt hiperautója, a One – videó