szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szóban közölte a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati Központ vezetője a helyben szakszervezetet alapító dolgozójával ma, hogy a holnapi nap folyamán már nem kell felvennie a munkát, hétfőn pedig munkaügyi iratok aláírása miatt kell csak megjelennie a hivatalban.

A dolgozó az elmaradt béreket követelte a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő önkormányzati cégtől. Boros Péterné, aki a fürdő közalkalmazottait is magába foglaló Magyar Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének az elnöke, az üggyel kapcsolatban úgy vélte, a szakszervezeti bizottsági titkár védett személy, ezért a szóbeli elbocsátás súlyosan jogsértő lehet, így annak nem szabad hivatalosan is megtörténnie – írta a merce.hu.

Boros Péterné a Mércének azt is elmondta, hogy a fürdő igazgatója sem postán, sem személyes úton nem volt hajlandó átvenni a helyi szakszervezeti alapszervezetük titkárának megválasztásáról és az MKKSZ-alapszervezet megalakulásáról szóló hivatalos dokumentumokat.

Ráadásul a most elküldött dolgozó munkavégzésével kapcsolatban nem érkezett semmiféle kifogás, így ez nem is lehet alapja a munkaviszony megszüntetésének.

A helyzetre ráadásul nem is a munkáltató fürdő vezetősége, hanem egyenesen a fenntartó, Varga Attila, Cserkeszőlő független polgármestere reagált élesen. Azt nyilatkozta, hogy „valótlanságokat” állított a munkatárs és az MKKSZ vezetősége, és a fürdő dolgozóinak többsége a szakszervezetisek álláspontjával nem ért egyet.

A Mérce korábban megírta, hogy az önkormányzatot ért súlyos kormányzati megszorítások után a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település vezetése a fürdő személyzetén kezdett el spórolni: bérüket drasztikusan csökkentették. Sokukat el is bocsátották. Eközben a dolgozók elmondása alapján a vezetés fenyegette is őket, sőt egy közel 200 fős dolgozói gyűlésen olyan kijelentés is elhangzott, amely szerint nekik tilos a város vezetőségét kritizáló írásokat lájkolni, azokhoz hozzászólni, vagy azokat megosztani.

Mivel a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati központ az iparűzési adó elvonása miatt nehéz helyzetbe került önkormányzat legnagyobb bevételi forrása, ezért onnan kikerülve a településen máshol elhelyezkedni szinte lehetetlen – írta a Mérce.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után Varga Attila, Cserkeszőlő polgármestere Facebook-posztban cáfolta a kirúgást. A település vezetője később lapunknak eljuttatott levelében azt írta: "a kérdéses időszakban és azt követően sem került egyetlen munkavállaló munkaviszonya sem megszüntetésre a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászat Központban és ennek a ténye sem lett értelemszerűen egyetlen dolgozóval sem közölve". Varga hozzátette: a fürdő vezetőségének nincs tudomása arról, hogy kik alapítottak szakszervezetet, így ha akarnák se tudnák differenciálni ilyen módon a dolgozókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait

A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni