szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője megállapodott a Miniszterelnökséggel.

A Miniszterelnökség visszavonta az építési engedélyt, ezzel biztossá vált, hogy nem építik meg a a vízparti betonmonstrumot Balatonvilágoson – közölte a Facebookon Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Hozzátette, hogy sokan ezt már kedden is tényként kezelték, annak ellenére, hogy a korábbi építési engedély még mindig érvényben volt.

MOSTANTÓL HIVATALOS: nem épül meg a vízparti betonmonstrum Balatonvilágoson! A MINISZTERELNÖKSÉG VISSZAVONTA AZ Építési ... Közzétette: 2021. március 26., péntek

A egykori aligai úttörőtábor helyére tervezett 92 lakásos, hétszintes vízparti társasházra a Somogy megyei kormányhivatal március 4-i keltezéssel adott építési engedélyt egy olyan cégnek, amelynek közvetett tulajdonosai között Sárhegyi Zoltán ügyvéd, a Nemzeti Választási Bizottság fideszes delegált tagja is megtalálható. Ezt azért tehették meg, mert a kormány 2020 augusztusában külön erre a balatonvilágosi telekre szabott meg részletszabályokat.

A hvg.hu március 22-én számolt be arról, hogy Balatonvilágos önkormányzata az Alkotmánybírósághoz és a Pécsi Törvényszékhez fordult a lakóépület építési engedélyének visszavonásáért, azonnali jogvédelmet is kérve. A beadvány szerint a tervezett építmény teljesen tájidegen, a kiadott engedély pedig nem biztosítja az önkormányzat elővásárlási jogát a bárki által megközelíthető parti sáv, illetve sétány kialakítására, amit a 2018-as területrendezési törvény is szorgalmaz.

Március 22-én késő este jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely a Balatonvilágos közigazgatási területén szállodafejlesztésre, valamint ahhoz kapcsolódó ingatlanfejlesztésre szánt helyrajzi számok közül törli az 1392-est, vagyis a volt úttörőtábort. Ennek alapján valószínű volt, hogy az építési engedélyt visszavonják.

Witzmann Mihály szerdán állapodott meg a Miniszterelnökséggel az építési engedély azonnali felülvizsgálatáról, amelyről Takács Károly polgármestert is értesítette. Pénteken pedig már az engedély visszavonásáról adhatott hírt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!