szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A beruházást jelenlegi formájában a térség fideszes országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály sem támogatja.

Az Alkotmánybírósághoz fordult, valamint keresetet nyújtott be a Pécsi Törvényszékhez Balatonvilágos önkormányzata az egykori aligai úttörőtábor helyére tervezett 92 lakásos, hétszintes vízparti társasház építési engedélyének visszavonásáért, azonnali jogvédelmet is kérve.

A független polgármester,Takács Károly az MTI-nek elmondta: az érintett parti részt a szomszédos Club Aligával együtt nemzetgazdaságilag kiemelt területté nyilvánította egy kormányrendelet, így kaphatta meg egy társasház-monstrum az építési engedélyt március elején a Somogy Megyei Kormányhivataltól.

A beruházás magvalósítása ellentétes lenne a helyi építési szabályzattal, és a vízparti építkezést szabályozó miniszteri rendelettel is, amit felülírt az új kormányrendelet – magyarázta a polgármester, hozzátéve:

a tervezett építmény teljesen tájidegen, a kiadott engedély pedig nem biztosítja az önkormányzat elővásárlási jogát a bárki által megközelíthető parti sáv, illetve sétány kialakítására, amit a 2018-as területrendezési törvény is szorgalmaz. Emiatt fordult a település az Alkotmánybírósághoz is.

Takács Károly tájékoztatása szerint az azonnali jogvédelmet, vagyis az engedély felfüggesztését azért kértek, mert a területen a bontási munkák megkezdődtek, így az építkezést bármikor beindíthatja az engedélyt jegyző Archibald Kft.

A 8300 négyzetméteres állami tulajdonú ingatlan korábban úttörőtáborként, majd Erzsébet-táborként is működött. Az önkormányzat szerette volna az elmúlt években ingyenes vagyonjuttatással, vagy hosszú távú vagyonkezeléssel átvenni, de a nemzeti vagyonkezelő tavaly értékesítette, a polgármester tudomása szerint 326 millió forintért.

Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője sem ért egyet a beruházással. Közösségi oldalán arról tájékoztatta követőit, hogy a múlt héten hivatalos levélben fordult a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz az ügyben, és aggályait a Miniszterelnökségnek is jelezte. „A Balaton turisztikai fejlesztését mindenképpen támogatni kell, hiszen a térség gazdaságának fejlesztése, a munkahelyek teremtése, a minőségi és színvonalas szolgáltatások bővítése mindannyiunk érdeke. Azonban a szóban forgó beruházás véleményem szerint több szempontból is túlzó és tájidegen! A Balaton-parti sávjának beépítése pedig erősen kifogásolható! Ezért a beruházás megvalósítását így biztosan nem tudom támogatni!” – írta, kijelentve:

mindent el fogok követni azért, hogy a látványterveken látható betonmonstrum ebben a formában ne épülhessen meg Balatonvilágoson!”.

BALATONVILÁGOS: A VÉLEMÉNYEM VILÁGOSAN! A héten rengeteg megkeresés érkezett hozzám a Balatonvilágosra tervezett...

Közzétette: Witzmann Mihály – 2021. március 21., vasárnap

A múlt héten az Országgyűlésben is téma volt a projekt, de Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt válaszolta a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita kérdésére, hogy az ügy nem tartozik a kormány hatáskörébe. Mellé még azt is közölte, hogy „a tömeges privatizációra a szocialista kormány alatt került sor. A Club Aligát a baloldali pártok privatizálták, hogyha tényleg zavarná önt ez a jelenség, akkor nem fogott volna velük össze.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!