szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyilvánosan is bemutatták az 1956-os forradalom központi emlékmű-pályázat díjnyertes tervét, mely az I-Ypszilon Csoport által készített vas- és acéloszlop installáció.

© epiteszforum.hu
A kormány 600 millió forintot különített el a Felvonulási térre tervezett, egykori Sztálin-szobor helyén felépülő emlékműre, amelynek átadási határideje 2006. október 20. - mondta Zsigmond Attila, a beérkezett 79 pályaművet elbíráló zsűri elnöke a legjobb négy tervpályázat hétfői nyilvános bemutatóján.

Zsigmond Attila úgy fogalmazott, hogy nehezen döntöttek a nyertes I-Ypszilon munkája mellett, amely azonban az utolsó szavazásnál "egyértelmű fölénnyel" lett első. A zsűri elnöke, egyúttal a fővárosi közterületi emlékműveiért felelős Budapest Galéria igazgatója megjegyezte: ez az emlékmű "speciális" köztéri alkotás lesz.

© epiteszforum.hu
A díjnyertes csoport tervezői, akik a kivitelezés "művezetői" is lesznek, bruttó ötmillió forintot kapnak pályaművükért - mondta a távirati irodának Papp Tamás építész, az I-Ypszilon Csoport tagja. A két építészből és két képzőművészből álló társaság egyedi felületötvözéssel, rozsdás vas- és rozsdamentes acéloszlopokból tervezte emlékművét.

A "halmozottan mérgezett területen" felépülő monumentummal a fiatal hősök "erejét, szervezettségét és magabiztosságát" akarták szimbolizálni - mondta Papp Tamás a Városliget mellett álló oszloprendszerről.

A 2006 változó 1,5-9 méter magasságú, 23-szor 23 centiméter keresztmetszetű vasoszlop tervének bemutatását heves szakmai vita követte. Az egyik felszólaló kifogásolta például, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc központi emlékműve hasonlít majd az idén májusban átadott berlini holokauszt-emlékműre. Az amerikai építész, Peter Eisemann alkotása mintegy 2700, váltakozó magasságú betonoszlopból áll.

Részletek és további képek itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

56-ra emlékezünk

Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt, a Kossuth téren, az 1956-os forradalom 49., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 16. évfordulóján.

Vélemény

’56-os tabuk és fétisek

Bármennyire próbálja a Fidesz “polgári forradalomnak” beállítani '56-ot, résztvevőinek többsége nem többpártrendszerű parlamentáris jogállamot, szabadpiaci gazdaságot akart, inkább valamiféle utópikus, harmadikutas, közösségi szocializmust.

Hét nap

56-os emlékmű

Kétezer-hat vasoszlopból álló, nyolcméteres magasságig fokozatosan emelkedő ék lesz 2006 októberétől az 1956-os...