szerző:
hvg.hu

Macskafogó-humor, anya-lánya történet, lebilincselő kalandregény fiúknak és tiniregény lányoknak, kortárs magyar mesék antológiája, mitológiai alapú krimi is szerepel az idei karácsonyi könyvlistán. Szerencsére továbbra is ez az egyik legszebb ajándék, olvassák el karácsonyi ajánlónkat!

11 tuti könyv karácsonyra
Felnőtteknek szóló könyvajánlónkat itt olvashatja

Gunhild Sehlin: Mária kis szamara

A leginkább az óvodás korosztálynak szóló – a Szent Gellért Kiadó által megjelentetett - kis könyv már több éve forgalomban van, de máig kevéssé ismert. A betlehemi kis csacsi szemszögéből mutatja be a karácsonyi történetet, rövid fejezetekben kíséri végig Máriát és Józsefet egészen a kis Jézus megszületéséig. Ideális karácsonyi ajándék a kicsiknek. 

Marék Veronika: Télapó és ezüstmackó

A most december 19-én 76. születésnapját ünneplő szerző kedves, szintén leginkább ovisoknak való meséjét szinte minden karácsonykor kiadják reprintben, sőt már diafilmen is megjelent. Nem véletlen a népszerűsége, hiszen generációk nőttek fel e történeten, amelyben maga a Télapó okoz galibát: Marcinak adja Ezüstmackót, Mónikának pedig a labdát. Persze mindketten a macival szeretnének játszani. A kisfiú kalandos útra indul, hogy beszerezzen egy másikat, amihez persze kizárólag Télapó műhelyében juthat hozzá.

Timo Parvela: Miú, Vau és a hatalmas hógolyó

Már inkább a kisiskolásokat célozza - a hazájában rengeteg ifjúsági díjat nyert - kortárs finn szerző e különleges kötete. (Parvela legismertebb könyve az Ella és barátai, amely szintén kiváló ajándék lehet.) A Miu, Vau és a hatalmas húsgolyó egy adventi naptár is: feltünteti a decemberi dátumokat, egy kis összefoglalást az az aznapi történetből, utána egy kétoldalas kép és egy másfél oldalas mese. A Miú, Vau-történetek egyébként sorozatot alkotnak, érdemes a többi kötetet is megismerni. Sőt, gyakorlatilag minden olyan könyvet, amin rajta van Timo Parvela neve.

Richard Adams: Gesztenye, a honalapító

Kiváló lehet a kisiskolás korosztálynak este, összekucorodva felolvasni az angol gyerekirodalom alapjának számító Adams-kötetet. 1972-ben adták ki a szigetországban, Magyarországon már kétszer jelentette meg a Móra Kiadó.  Fantasztikus, izgalmas, történet, amiben – külön nyelvvel bíró - nyulak a főszereplők. A mesének a kalandleírásokon túl van egy mélyebb, elgondolkodtatóbb rétege is, ami kiindulópontja lehet a gyerekekkel egy-egy nagy beszélgetésnek.

Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Míg a Gesztenyének koedukált a célközönsége, a Maléna inkább lányoknak szóló történet a gyerekek közötti barátságról, és hogy nem mindig a külsőség számít. Egy normál, átlagcsaládban él a címszereplő kislány, aki délutánjait otthon, egyedül tölti. Semmi baj nincs vele, jól tanul, szorgalmasan gyakorol a hangszerén. Az író „trükkje”, hogy bele-belecsempész a kötetbe kis magyarázatokat, érdekességeket - például arról, mi a kotta és a partitúra közötti különbség, vagy, hogy Vivaldi a Négy évszakhoz maga írt versciklusokat, de van benne süteményrecept is, amit ki is próbálhatunk a gyerekkel. Tipikus anya-lánya kötet.

Luis Sepúlveda: A sirályfióka esete a macskával, aki megtanította repülni

A Chilében született, de Spanyolországban élő író összesen két könyvet írt. Az egyik egy felnőtteknek szóló varázslatos történet, Az öregember, aki szerelmes regényeket olvasott, a másik a 7-10 éveseknek (egyes ajánló szerint 8-88 éves gyerekeknek) szóló „sirályfióka”. Ez utóbbi A kis herceg szellemiségét vegyíti a Macskafogóból megismert humorral. A főszereplő Zorbász, a nagy fekete, kövér macska, akinek a nagy semmittevése közepette a gazdája teraszán az orra elé pottyan egy halálosan kimerült sirály. Szerencsétlen madár éppen egy olajfolt közepén csapott le a tengerre, s hiába erőlködött, elnehezült szárnya nem vitte tovább. A sirály mielőtt meghal, egy tojást hagy maga után, macska pedig megígéri neki, hogy azt kikölti, aztán a fiókát felneveli és megtanítja repülni.

Elfelejtett lények boltja – mai szerzők ünnepi antológiája

Ez a 2011-es antológia kimagaslik az ünnepi témakörben kiadott könyvek közül. Nemcsak kortárs szerzők (Bátky Andrástól Zalán Tiborig összesen 25-en) írták, hanem kortárs művészek (Szegedi Katalin, Rofusz Kinga, Gyöngyösi Adrienn és Szulyovszky Sarolta) is illusztrálták. Jobbnál jobb történetek sorakoznak benne alsósoknak, felsősöknek - de még a felnőttek is találnak benne mély tartalmakat. Zágoni Balázs meséje például egy igazi 21. századi Bicebóca-történet. A sajátságos humorú Lugosi Viktória-történettel, a Brokkolival pedig bemutathatjuk a gyerekeknek, mennyire különböző helyzetben vannak a családok: van, ahol jut karácsonyfára, ajándékokra, van, akinek a végrehajtó vitte el épp az utolsó szekrényét is.

(L.I. Lázár) Lázár Ildikó: Rejtőző kavicsok

Ez már egy tipikus tini regény. Akinek bejött a Szent Johanna Gimi (és mint írtuk, nagyon sokan vannak így), azok nem fognak csalódni Lázár Ildikó Rejtőző kavicsok című regényében sem, Ez egyébként hamarabb jelent meg a Leiner Laura-köteteknél, csak nem kapott akkorra médiavisszhangot. Ugyanúgy egy gimnáziumi osztályról, a fiú-lány barátságról, a szülőkről való fokozatos leválásról és az azzal járó felelősségvállalásról, útkeresésről szól, mint a Szent Johanna Gimi-sorozat. Lázár Ildikónál nagyon jó helyen vannak a felnőtt szereplők is, a tanárok, szülők: akkor segítenek a tiniknek, amikor azt ők igénylik, nem erőszakolják rájuk állandóan az akaratukat.

Percy Jackson: Villámtolvaj

A felső tagozatos fiúk egyik fő kedvencéről, John Flanagan A vadonjáró tanítványa című sorozatáról már korábban is írtunk (nemrég jelent meg a harmadik rész). Ugyanennek a korosztálynak, fiúknak, lányoknak egyaránt kedves olvasmány lehet a Villámtolvaj, ami egy görög mitológiai alapokon nyugvó 21. századi fikciós történet. Nem kell kifejezetten ismerni hozzá a görög mitológiát, anélkül is lebilincselően izgalmas kalandregényről van szó, nem véletlenül dolgozták fel filmesek is Ha valaki pedig már tanult a történelemórán Zeuszról és a többi istenről, külön kis kulcsokat kap arra, hogy elgondolkodjon különböző dolgokon, és egyfajta krimiszerű nyomozást folytasson.

Berg Judit: Alma – A sötét birodalom

A szerzőnek most jött ki a legújabb Rumini-kötete, de ezt a rajongók már biztosan tudják (alapmű): az alsósok kedvenc egerének újabb kalandjait ezúttal levelekből követhetjük végig. Berg Judit viszont idén jelentette meg a – Polgár Judit közreműködésével írt - Alma című kalandregényét, amit már inkább a felsősök fognak végigizgulni. A szereplők egy idegen világból szeretnének hazajutni, de a sötét birodalom uralkodója mindenféle próbák elé állítja őket. A kötet csak egy kicsit szól a sakkról, de azon túl persze leginkább az életről, ahol semmi nem fekete-fehér. A könyvhöz nem kell tudni sakkozni (de nem árt), a főszereplők sem tudnak.   

További könyvajánlónk gyerekeknek itt.

Az összeállítás elkészítéséhez köszönjük Szekeres Mónika, az Óperenciás Könyvesbolt vezetőjének segítségét.

Kövesse a hvg.hu Élet-Stílus rovatát a Facebookon is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Lesz ma egy érdekes műsor a Spektrumon: a brit tudósok nem viccelnek – se a teával, se a tudománnyal

Lesz ma egy érdekes műsor a Spektrumon: a brit tudósok nem viccelnek – se a teával, se a tudománnyal

Rákkeltő anyagok a Dunában: a Nemzeti Közműveknek kellene lépnie

Rákkeltő anyagok a Dunában: a Nemzeti Közműveknek kellene lépnie

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi