szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sir David Attenborough-t a természetfilmezés egyik úttörőjét, a brit BBC volt programigazgatóját 1985-ben ütötték lovaggá. 60 éve van a pályán, májusban volt 89 éves. Íme, 10 érdekesség a legendás rendező életéből.

 1. 1984-ben Izlandon majdnem belehalt egy forgatásba, mert 1,5 méterrel mögötte csapódott be egy bőröndnyi lávadarab. „Amikor egy lávabomba 1,5 méterrel mögöttem csapódott be, úgy éreztem, hogy jobb lesz távozni.”

2. 1957-ben Új-Guineában egy sokéves, két törzs közti konfliktust egy egyszerű köszönéssel és bemutatkozással oldott meg. Kiderült, hogy mind a két törzs félt a másiktól, ezért amikor találkoztak „megelőző csapásként” a lehető legagresszívabb, legijesztőbb képet mutatták egymásnak. Ez azonban csak addig tartott, amíg a fiatal természetkutató – a paradicsommadarat kutatva – össze nem hozta őket.

3. A természetfilmezés aranykorát egyértelműen Sir David Attenborough nevéhez kötik, aki 1934-ben, 8 évesen látta első ismeretterjesztő filmjét.

©

4. Az „Élet a Földön” című sorozatát tartja a legnagyobb szabásúnak, ezt 30 országban forgatta, 100 országban mutatták be, megközelítőleg 500 millióan látták már.

5. A legfurcsább szerzet, amit valaha látott a borneói nagyorrú majom volt.

6. Első természetfilmes sorozata a „ZooQuest” volt 1952-ben. Ez a londoni állatkert állatgyűjtő expedícióját követte nyomon. Olyan állatokat mutattak be, amelyeket addig sehol máshol, például a komodói sárkány.

7. Tiszteletére róla nevezték el az 1990-es évek végén felfedezett új hangyászsün-fajt „Attenborough-hangyászsün”-nek (Zaglossus attenboroughi).

 

Borneói nagyorrú majom
8. 1984-ben, az „Élő bolygó” című sorozatában válaszolja meg azt a kérdést, amit addig senki nem tudott: Hogy kerül a Himalája tetejére egy 3000 éves kagyló? Ma már tudjuk, hogy ezt a kontinensek vándorlása tette lehetővé.

 

9. Az elsők között mutatott be olyan filmeket, amelyek az állatok éjszakai viselkedésével foglalkoznak, azok természetes élőhelyén.

10. Ő mutatta be először színes felvételeken a víz alatti világot – ezt megelőzően a fekete-fehér kazettákra csak 10 percnyi anyagot tudtak rögzíteni, ezután a felszínen ki kellett cserélni azokat. Nevéhez fűződik továbbá az első, vadonban lencsevégre kapott paradicsommadár is.

Június 28-án 15 órától kezdi vetíteni a Spektrum az „Attenborough – 60 év a vadonban” című sorozatot, amelyben Sir David személyes történetein keresztül meséli el hat évtizedes munkásságát és a természetfilmezés történetét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!