szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot zenekar két emblematikus frontembere, Nadja és Mása érkezik a Sziget Fesztiválra, ahol egy nyilvános, interaktív beszélgetésen vesznek részt. A feminista punkbanda tagjai augusztus 14-én, pénteken lépnek színpadra.

A Pussy Riot aktivista-zenekart 2011 szeptemberében, Putyin újraválasztásának estéjén alapította egy maroknyi orosz fiatal lány, élükön Nagyezsda Tolokonnyikovával és Marija Aljohinval, és a lányok később Putyin-ellenes performanszaik, kirakatperük, bebörtönzésük és munkatábori meghurcolásuk okán váltak világszerte ismertté.

Végül olyan sztárok aktív közreműködésével megfogalmazódó nemzetközi nyomás hatására sikerült csak visszakapniuk a szabadságukat, mint Madonna, a Red Hot Chili Peppers vagy a Franz Ferdinand zenekar.

Pussy Riot
©

„Ráébredtünk, hogy Oroszországnak szüksége van egy harcos, punk-feminista bandára. A Pussy Riottal az volt a célunk, hogy az egész világ nevessen Putyinon, hogy egyetlen magára valamit is adó vezető se üljön le vele egy asztalhoz” – nyilatkozták korábban. Az együttes politikai nézetei a feminizmus és az antiautokratizmus keverékéből állnak össze. Performanszaik, dalaik feminista kiáltványok, a nemek egyenlősége és a demokrácia nevében.

Legutóbb a Glastonbury fesztiválon, a világsajtó övezte hatalmas figyelem közepette mutatkoztak be: "A Pussy Riot bebizonyította, hogy a forradalom még mindig él Glastonburyben” – írta róluk a Guardian. Az angliai sikerükön felbuzdulva azzal jelentkeztek a Sziget szervezőinél, hogy a külföldön "Island of Freedom" néven hirdetett Sziget fesztiválra is szívesen eljönnének, hogy egy interaktív beszélgetést tartsanak.

Az augusztus 14-i, pénteki program egyben egy adománygyűjtő esemény is, mivel a Szigettől kapott gázsijukat az általuk támogatott emberi-jogi szervezetnek ajánlják fel.

A Pussy Riot tevékenységéről itt írtunk korábban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér

Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”