Hercsel Adél
Hercsel Adél
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világ néha csodálkozva felkapja a fejét, hogy a Pussy Riot tagjai még mindig a kommunista érát idéző módon, embertelen körülmények közt raboskodnak. Putyin rendszere a velük szembeni föllépésben mutatja meg igazi arcát.

2012. február 21. egy átlagos vasárnapnak indult Moszkvában. Ugyan felhős volt az ég, de a hőmérő már csak -2 fokot mutatott. Az országban egy éve mindenütt kormányellenes tüntetések zajlottak: már csak két hét volt hátra az orosz elnökválasztásig. Valgyimir Putyin épp harmadik államfői győzelmére készült. Aznap délelőtt, pontban 10 órakor szent szokás szerint megkondultak a mise kezdetét jelző moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyház harangjai. A gyanútlan hívek, akik aznap beléptek az Úr szentélyének kapuján, akkor még nem sejthették, hogy egy kiadós provokációban lesz részük. Az áldozatoknak már esélyük sem volt menekülni, amikor a Gonosz a szertartás legszentebb terében, az ikonosztáz előtt jelent meg a szemük és az Úr színe előtt.

*

Nagyezsda, Marija, Jekatyerina és társaik aznap délelőtt forradalmi lendülettől hevítve, határozott léptekkel, rikító színű nyári ruhákban haladtak a Megváltó Krisztus temploma felé. A 2011 augusztusában alakult rebellis, feminista punkzenekar tagjai azzal a szándékkal indultak el, hogy a Szűzanya közbenjárását kérjék az elnök, Vlagyimir Putyin elűzéséért. A polgárpukkasztó akcióiról elhíresült hölgytársaság aznap sokadik performanszára készült: a művésznők már évek óta protestáltak a demokrácia eltiprása, a szexizmus és a patriarchálism, autoriter orosz társadalmi berendezkedés ellen. 

Egyszer például a Taganka kerületi bíróság egyik tárgyalásán csótányokat eresztettek el a teremben, demonstrálva, hogy szerintük a bíróság csótány módjára viselkedik. Egy másik alkalommal, 2008-ban a Pussy Riot megalakulása előtt a szervezet későbbi tagjai Dmitrij Medvegyev elnökké választását azzal ünnepelték, hogy orgiát szerveztek a moszkvai Biológiai Múzeumban, amiben aktívan részt vett kilenc hónapos terhesen történetünk egyik főszereplője, Nagyezsda Tolokonnyikova is. Punk-imájukat ezúttal az egyház és az állam összeolvadása elleni tiltakozásnak szánták.

*

A hívők arcára kiült a jeges rémület. A levegőben tapintható volt a felháborodás és a megrökönyödés, amikor a szertartás kellős közepén néhány símaszkos, énekelve-kiabáló gitáros nő elkezdett kántálni és táncolni az ikonosztáz előtt: „Szűzanya, Isten anyja, tüntesd el Putyint/
Tüntesd el Putyint, Tüntesd el Putyint./ Fekete szoknya, arany vállpánt,/ Minden hívő hason csúszva leborul,/ A szabadság fantoma a mennyben van,/ A meleg büszkeség pedig bilincsbe verve Szibériában./ A KGB főnöke, a legnagyobb szent,/ Vezeti felügyelettel a tiltakozókat a börtönbe/ csak azért, hogy ne támadják Fenségét,/ A nőknek pedig szülniük kell és szeretniük.”  
Volt, aki elfordította a fejét, volt, aki sírva fakadt. Egy dühös apáca határozott mozdulatokkal és eltorzult arccal próbálta a gyalázat láttán hittantanítványait kimenekíteni a templomból.  A biztonságiak azonban gyorsan összefogdosták és kiűzték az eretnekeket.

*

2012 március elején Vlagyimir Putyint újraválasztották. A Pussy Riot két tagja addigra már sikeresen elhagyta az országot, azonban a 24-éves Marija Aljohinát, a 29-éves Jekatyerina Szamucevicset és a 22-éves Nagyezsda Tolokonnyikovát őrizetbe vették, akiket garázdaság és huliganizmus vádjával vizsgálati fogságban tartották hónapokon át: ugyanabban az elbánásban részesítették őket, mint a gyilkosokat vagy a háborús bűnösöket. Májusban Putyin újból elnöki posztra lépett, a meghosszabbított előzetes letartóztatásban lévő hölgyek tárgyalása pedig 2012. július 20-án elkezdődött ugyanazon a moszkvai bíróságon, ahol három évvel korábban a Putyin ellenfeleként számon tartott nagyhatalmú vállalkozó Hodorkovszkij-é, akit a bíróság 2017-ig letöltendő börtönbüntetésre ítélt. 2012. augusztus 7-én a Pussy Riot-tagokra 3 év börtönbüntetést kért az ügyészség, majd tíz nappal később megszületett az ítélet: mindhármuknak 2 év börtönbüntetés jár vallási gyűlöletből elkövetett huliganizmusért. Vlagyimir Putyin helyeselte a bírósági döntést: kijelentette, megengedhetetlennek tartja, hogy az együttes tagjai "aláássák az orosz társadalom alapjait és értékeit, megpróbálják megsemmisíteni az országot".

*

A Pussy Riot meghökkentő punk-imájának Oroszország- és világszerte gyorsan híre ment, de a polgárpukkasztó akcióiról híres feminista punk-banda valójában már 2012 januárjában nagy visszhangot váltott ki azzal a Vörös téren felvett videójával, amelyben szintén Putyinnak üzentek. A történet akkor kezdett igazán érdekessé válni, amikor 2012 márciusában kiderült: a fővárosi bíróság elutasította az őrizetbe vett két tag fellebbezését: a kisgyermekes családanyák nem szabadulnak a vizsgálati fogságból. Már akkor sejteni lehetett, hogy a lázadókat szovjet típusú kirakatperben fogják elítélni, és az ügy a sajátosan orosz „kemény leckéztetés” példájává fog válni.

Az orosz hatóságok, az egyház és az államfő hozzáállása már kora tavasszal hatalmas nemzetközi megütközést váltott ki. Az ortodox orosz hívők egy része felháborodott, mert sértve érezte magát a punk-imával meggyalázott hite miatt, azonban a másik részük petícióval és aláírásgyűjtéssel kezdett el az egyháznál lobbizni, hogy bocsájtson meg a bűnösöknek, hiszen elméletileg ez lenne az egyik legfontosabb feladata. Márciusban ölre mentek a bíróság épülete előtt a Pussy Riot-hívők a megsértett ortodoxokkal. A szibériai nagyvárost, Novoszibirszket elárasztották a punk szerelésbe öltöztetett ikonokat ábrázoló „szabadságot a Pussy Riotnak”-plakátok. A vizsgálati fogság öt hónapja alatt a lányok rendszeresen szerepeltek a nagyobb nyugati lapok hasábjain. Madonna, moszkvai koncertjén 20 ezer fős tömeg előtt együttérzése jeleként fekete símaszkot húzott magára, és a letartóztatott lánybanda tagjainak szabadon engedését sürgette, majd kijelentette, hogy imádkozni fog a szabadulásukért.

Az igazi sokk és felháborodás hullám azonban az augusztusi ítélet megszületése után kövezett: aznap neves brit színészek olvasták fel a Pussy Riot tagjainak tanúvallomásait a londoni Royal Court színházban az ítélet kihirdetésekor. Augusztus 17-én szimpátia tüntetések zajlottak Párizsban, Washingtonban, Rómában, és a világ számos nagyvárosában. A radikális ukrán feminista Femen szervezet tiltakozásképp elfűrészelte a kijevi főtérnél álló, 2004-ben emelt feszületet, mondván: "a kereszt a diktatúrát támogató elnyomó vallásos előítélet jelképe. Most a keresztet imádók ártatlanokat akarnak bebörtönözni".

Politikusok, művészek és közéleti személyiségek szólaltak fel a szigorú eljárás és az aránytalanul kemény büntetés ellen, köztük Sting, Yoko Ono, Paul McCartney, Catherine Asthon, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és a német kancellár, Angela Merkel. Még a Putyin mellet működő emberjogi tanács is kétségbe vonta az ítélet igazságosságát és emberiességét.  

*

Jekatyerina Szamucevicset végül 2012 októberében szabadon engedték, mert a moszkvai feljebbviteli bíróságon védőügyvédje sikeresen érvelt amellett, hogy védencét a biztonságiak még azelőtt feltartóztatták, hogy részt vehetett volna a punk ima-akción. Marija Aljohina november 9-én érkezett meg az Urál hegységben lévő bereznyiki javító-nevelő intézetbe. Nagyezsda Tolokonnyikovát pedig október végén vitték a Mordvin Köztársaságban lévő táborba. Tavaly nyáron még volt néhány sikertelen fellebbezési kísérlet. Azóta hosszú néma csend.

*

A legújabb hír a Pussy Riot bebörtönzött tagjairól a héten érkezett: Nagyezsda Tolokonnyikovát a mordvinföldi javító-nevelő táboron belül biztonságos helyre vitték, mert a lenta.ru orosz portál által kiszivárogtatott levelében arról panaszkodott, hogy a tábor parancsnok-helyettese halálosan megfenyegette. Továbbá azt is kifogásolta, hogy naponta kötelezően 16-17 órás varrodai munkát kell teljesíteniük, a normát pedig állandóan emelik, és aki ezt képtelen teljesíteni, azt kegyetlenül megbüntetik.

Mindez pedig az orosz börtönök kegyetlenségére, és kis túlzással a gulág szigetvilág továbbmentésére irányította a világsajtó és a közvélemény figyelmét, ugyanis a punk csoport tagjai nem „egyszerű börtönbe”, hanem a legelvetemültebb orosz bűnözőknek fenntartott átnevelő büntetőtáborba kerültek. Tolokonnyikova leveléből az is kiderült, hogy ott gyakorlatilag állatként kezelik az elítélteket:  40 emberre jut egy minimális fürdő, a vízvezetékrendszer gyakorta eldugul, ezért gyakran előfordul, hogy a rabok hetekig nem tisztálkodhatnak. Aki pedig panaszkodik, azt a börtön vezetősége megfenyíti.

Már a Pussy Riot-tagok elleni ítélethozatal is ijesztően a kommunista rezsim mechanizmusát, és az 50-es évek koncepciós pereit idézte: teljesen egyértelmű, hogy az orosz politikai hatalom  ezzel az üggyel precedenst szeretett volna teremteni a jövőre nézve a kormány kritikusaival és a provokátorokkal szemben. Az ítélet pedig azért lehetett ennyire súlyos, mert a punk zenével és a pulgárpukkasztó fellépésekkel Putyin abszolutizmusa ellen tiltakozó fiatal lányok soha nem látott egységet tudtak kovácsolni a különböző nézetű Putyin ellenes erők között azzal, hogy szolidaritást és együttérzést váltottak ki belőlük az ellenük hozott ítélet igazságtalanságával.

Lehet kifogásolni a hölgyek módszereit, ami valóban megsérthette a hívők érzékenységét, szélsőséges módszereik mégis megugrották a világsajtó ingerküszöbét, méltó és stílusos fegyvernek bizonyultak az orosz uralkodó rezsim erődemonstráló módszereivel szemben. Putyin és a Kormányzó Egységes Oroszország párt nem két, rendszer ellen lázadó orosz nőt, hanem – ahogy azt a Pussy Riot tagok maguk is többször megfogalmazták - magát a szólásszabadságot és a demokráciát küldte börtönbe 2012.augusztus 17-én. "Ha a politikai rendszer így védekezik a 30 másodperces performanszunk ellen, az azt jelenti, félnek tőlünk" - mondta beszédében Tolokonnyikova tavaly augusztusban a vádlottak padján.

Az orosz államhatalom, ahelyett, hogy a Pussy Riot aránytalan büntetésével példát statuált volna, és megfélemlítetett volna bárkit, mártírt csinált a lázadó hölgyekből, és azt is mintaszerűn bebizonyította, hogy még mindig a múlt században él. Pontosan úgy, ahogy Talleyrand a Bourbonokkal kapcsolatban megfogalmazta: „semmit sem tanultak, és semmit nem felejtettek.” Ezért ne felejtsük el a Pussy Riot tagjainak bátorságát és példáját, akik gyermekeiktől elszakítva hivatalosan még legalább fél évig börtönben lesznek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

Sri Lanka – összehangolt húsvéti merényletsorozat – 137 halott 300 sebesült

Sri Lanka – összehangolt húsvéti merényletsorozat – 137 halott 300 sebesült

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat