Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Valójában imádkozom, amikor játszom. A zene az én személyes vallásom”- meséli magáról a világ egyik legismertebb gitárosa, aki nemcsak többször játszott már Magyarországon, de több magyar zenésszel is színpadra állt.

Al Laurence Dimeola néven 1954-ben született Jersey Cityben. Első hangszere a dob volt, nyolc évesen vett először kezébe gitárt. Eleinte a Beatles és Elvis Presley dalait próbálta utánozni. Iskolai zenetanára révén került kapcsolatba a dzsesszel és a klasszikus zenével, „de leginkább Larry Coryell, a fúziós zene keresztapja befolyásolta a fejlődésemet. Az ő koncertjei kedvéért buszoztam New Yorkba.” Majd a bostoni Berklee College of Music növendéke lett, „fura fazonnak számítottam a maratoni hosszúságú, nyolc-tíz órás gyakorlataimmal.” Chick Corea is felfigyelt az ifjú gitárvirtuózra, és meghívta őt az akkoriban alakult jazz- rock bandájába. „Két gyönyörű évet töltöttem a Return to Foreverben. Coreát azóta is az improvizáció ördögének tartom, az egyik legképzettebb komponistának.”

A Grammy- díjas Di Meola a 70-es évek második felétől kezdett szólókarrierbe. A 80-as évek elején megalkotta minden idők legnépszerűbb latin-jazz trióját, a legendás Friday Night in San Francisco koncertlemezre összeállt Paco de Luciával és John McLaughlinnal. A 90-es évektől gőzerővel nyitott a világzene felé. Az ezredfordulón kubai, izraeli, argentin zenészekből toborozta Wordl Simfonia nevű együttesét. Legutolsó korongja, a Beatles előtti főhajtásnak szánt All Your Life.

©

A Grammy- díjas gitárvirtuóz mögött negyven éves pályafutás, 30 szólóalbum, megszámlálhatatlan koncert, örömzenélés áll  Paul Simontól Carlos Santanán át Jimmy Page-ig,  Stevie Wondertől Herbie Hancockon át Luciano Pavarottiig. A hobbijaként a gondoskodást, a szerelmet, a gasztronómiai élvezeteket megjelölő gitárfenomén Leslie Mandoki születésnapi partiján ismerte meg jelenlegi feleségét, a 28 éves Stéphanie Kreis német újságírónőt. A Miami és München között ingázó házaspárnak tavaly született meg a lánya. 


hvg.hu: Legutóbbi világkörüli turnéja, az Elegant Gipsy & More amolyan visszatekintés a kezdetekhez. Hogyan viszonyul a dél-olasz származásához?

Al Di Meola: Nagyon büszke vagyok a gyökereimre. A szüleim Nápoly környékéről vándoroltak ki Amerikába. Egyszerű emberek voltak, földművesek, tele muzikalitással. A nővéremmel együtt sokat kaptam tőlük.  Nemhiába, a véremben olasz zenei vér csörgedezik!

hvg.hu: Sebességmániás, gyorsan tekerő gitárbajnoknak tartják. Az élet más területein is vannak mániái?

ADM: Mindig kilógtam a sorból. Nyughatatlan vagyok, szenvedélyes, maximalista, türelmetlen, de mániákusnak nem nevezném magam. Azt hiszem, a legmegfelelőbb kifejezés rám nézve, hogy nem vagyok egészen normális!

hvg.hu: Az elektromos gitárok, a gitárszintetizátorral módosított hangzások helyett manapság visszatért az akusztikus gitárhoz. A halláskárosodás veszélye is közrejátszott ebben?

ADM: Megtettem az óvintézkedéseket, hogy ne süketüljek meg. Állandó fülzúgásom volt, kis híján szétrepedt a dobhártyám az irtózatos hangerőtől, amiben életem nagy részét töltöm. Ez is oka volt annak, hogy a 90-es évektől újra akusztikus gitáron kezdtem játszani. Egy időben sokat kísérleteztem elektroakusztikus gitárokkal, közel tíz éve visszavettem az elektromos gitárt is. Bízom Istenben, hogy nem lesz meg ennek a káros hatása, és megmarad a hallásom! A jazz-rock fúzió hajdanán az elektronikus hangzás és a hangerő miatt volt izgalmas. Mára már kissé elavult. Az utóbbi években kifejlesztett zenémben több az érzelem, az elektronikus zene soha nem képes közvetít ilyen érzelmi mélységeket.

hvg.hu: Chick Corea Return to Forever  zenekarában töltötte a tanulóéveit. Coreát tekinti az egyik mesterének. Fontos, hogy Al Di Meolának is legyenek tanítványai?

ADM: Az csak természetes, hogy a hosszú évek alatt, amióta a gitárt „nyúzom”, befolyással voltam a fiatal muzsikusokra, akik azért utánozták a technikámat, hogy tanuljanak belőle. Ma is vannak elismert gitárosok szép számmal, akik felismerték a stílusom bonyolult aspektusait, és követni kezdték.

hvg.hu: Alkalmi örömzenélésből alakult a 70-es évek végén a szuper formációként emlegetett trió John McLaughlinnal és  Paco de Luciával. A versengés, a rivalizálás fel sem merült hármuk között?

ADM: Dehogyisnem! A legjobb gitárjátékosoknak hatalmas a zenei egójuk. Amikor összeállnak, - ahogyan mi is tettük Johnnal és Pacóval -, nagyon is számít, ki penget gyorsabban, ki milyen új megoldásokkal lepi meg a másikat.  A rivalizálás ebben az értelemben a legjobb hajtóerő, amiből nagy zenei pillanatok születhetnek.

hvg.hu: Zeneszerzőként kevésbé tartják számon, mint gitárvirtuózként? Nem zavarja?

ADM: Kezdetben csak arra figyeltek fel, ahogyan játszom, elvégre gitárosként ismertek meg, de akik behatóbban hallgatják a zenémet, ma már többnyire felismerik, hogy melyik az én szerzeményem. Százhetven darabot írtam, ami nem kevés. Szerénytelenség nélkül állítom, hogy kimondottan büszke vagyok a zeneszerzői munkásságomra. hvg.hu: A legtöbbet emlegetett albumai között szerepel  a Di Meola Plays Piazzolla. Hogyan került kapcsolatba a tangó koronázatlan királyával?

 ADM: Piazzolla forradalmasította a zenei gondolkodásomat. Nem sokkal azután, hogy szólókarrierbe kezdtem, hosszan kalandoztam a world musicban, a latin zenében. Így érkeztem el a tangóhoz, Piazzolla műveihez. Személyesen is megismertem, terveztünk egy közös albumot, ami végül nem valósult meg. Az ő zenéjén keresztül fedeztem fel az érzelmek szépségét, a hangulatok kifejezésének komplexitását. Tőle tanultam meg, hogy a szív és az értelem egyesítéséből származnak a legcsodálatosabb élmények.

hvg.hu: Horgas Eszter zenekarából „ örökölte meg” a dobosát, Kaszás Pétert.  Mivel győzte meg annak idején Horgas Eszter, hogy elvállalja a Carmen projektet és annak folytatását az Ő és Carment?

ADM: A magyar zenészek egyszerűen csodálatosak, nyitottak, kezdeményezők. Nem hittem volna, hogy ennyire szoros kapcsolat alakul ki velük a közös koncertek, projektek, turnék során. Eszterben a látásmódja, az elkötelezettsége, a szenvedélye ragadott meg. Inspiráló, egyben nagyon hízelgő volt számomra, hogy engem választott színpadi társául.

hvg.hu: Évi kétszáz körüli koncerttel szinte folyton úton van.  Mi hajtja még negyven év után is? Mindent elért siker, elismerés, anyagi biztonság terén.

ADM: Mi az, hogy mindent? Igaz, hogy már nem ugyanaz a tűz lobog bennem, amikor nekikezdek egy turnénak vagy stúdiómunkának, mint húsz vagy harminc évvel ezelőtt. Bárcsak így lenne! De azért nincs okom panaszra, mert amint a húrok közé csapok a koncerten vagy a lemezfelvételen, hirtelen felgyullad egy belső „ lámpa”.

hvg.hu: Hatvanon túl lett  újra apa. Hogyan fér meg együtt a nomád életforma a családi kötelékkel?

ADM: Immár három lányos apa vagyok. Ava mindössze tíz hónapos, de már világutazónak számít. A feleségem minden koncertemre elkísér vele. Nincsenek szavak arra, hogy milyen boldogságot jelent számomra az én kicsi lányom. Szívből remélem, hogy megélhetem a diplomaosztását!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna