szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új elnöke és új tagjai vannak a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának.

A Magyar Tudományos Akadémia által 1992-ben alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia november 27-ei rendes éves és tisztújító közgyűlésén megválasztotta tisztviselőit, valamint mind az öt szakosztályba új tagokat választott. A Makk Károly halála után megüresedett elnöki posztra Maurer Dóra festőművészt választották, az ügyvezető elnök továbbra is Ferencz Győző költő lett.

A Széchenyi Akadémia 60 tagot számlál. A SZIMA-nál nincs javadalmazás, csak azok kapnak fizetést, illetve tiszteletdíjat, akik az ügyintézését végzik. A tagok egyetlen kedvezménye, hogy ingyen használhatják az MTA könyvtárát.

Ez azért érdekes, mert a Fidesz-kormány által erősen támogatott Magyar Művészeti Akadémia 250 rendes tagja havi 290 ezer, a mintegy 50 levelező tag 220 ezer forint életjáradékot kap. Míg a SZIMA éves büdzséje nem éri el a 20 millió forintot, az MMA 2014-ben 4,5 milliárdot, 2017-ben pedig 10,5 milliárdot kapott az adóforintokból.

Az építőművészeti osztály elnöke továbbra is Winkler Barnabás, az osztály rendes tagja lett Pelényi Margit és Vincze László; szenior tagja Zalotay Elemér.

Az irodalmi osztály elnökévé újra Imre Flórát, rendes tagjává Bartis Attilát, Dragomán Györgyöt és Tompa Andreát; szenior taggá Karátson Endrét választották.

A képző- és iparművészeti osztály elnöke Haász István lett, az osztály új tagjai: Gerhes Gábor és Zalavári József; szenior tagja Schmall Károly és Szűts Miklós.

A mozgókép- és színházművészeti osztály új elnöke Hegedűs D. Géza, az osztály rendes tagja Pintér Béla és Valló Péter lett; szenior tagnak Fodor Tamást választották.

A zenei alkotóművészeti osztály elnöke újra Tihanyi László lett, rendes tagnak Szigetvári Andreát választották.

Mostantól a Széchenyi Akadémia tiszteletbeli tagja: Yona Friedmann (építőművészeti osztály) és Boško Krstić (irodalmi osztály).

A Magyar Tudományos Akadémia felé delegátusnak ismét Ferencz Győzőt és Jeney Zoltánt választották, elnökségi tagnak pedig Klimó Károlyt.

A SZIMA összes tagját és tisztviselőjét itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!