szerző:
hvg.hu

De nem a megszokott módon.

Mint arról január elején hírt adtunk, a Bloomberg és az Axios híreire hivatkozva az NME közölte, hogy az internetes streaming-szolgáltatás üzemeltetői benyújtották a tőzsdén való megjelenéshez szükséges dokumentumokat. Ez azt jelenti – írtuk akkor –, hogy ha minden dokumentum megfelel, a Spotify már 2018 első negyedévében részvényeket bocsáthat ki a tőzsdén.

A New York Times híre, írja a dalszerzo.hu, most megerősítette, hogy ennek egy ritkán alkalmazott formáját választotta a svéd cég: az ún. direct listing azt jelenti, hogy új részvényeket nem bocsátanak ki, csak a már meglévőket lehet majd adni-venni a tőzsdén. Azt, hogy pontosan mikortól, még nem lehet tudni.

A New York Times szerint több szempontból is kockázatos ez a lépés, írja a hazai zeneipari oldal: ezzel a módszerrel egyfelől nem gyűjt plusz tőkét a Spotify, másfelől kihagyja azt a lépcsőt, amikor egy Wall Street-i bank alaposan felméri a piacon, milyen igény volna a részvényekre. Ezzel együtt is a svéd cég tőzsdére lépése az elmúlt néhány év legjobban várt – és korábban már elhalasztott – zeneipari-üzleti eseménye lesz.

A Spotify-nak, írja a Dal+Szerző Blog, ugyan duplájára növekedett a vesztesége, viszont a cég minden releváns mérőszám szerint növekszik – nő a felhasználók és az előfizetők száma, és a zenehallgatással eltöltött idő, a lemondott előfizetések aránya pedig csökken. Mi több, nő a havi és napi aktív felhasználók egymáshoz viszonyított aránya is, a havi felhasználók 44 százaléka naponta hallgat zenét.

Érdekes információ az is, hogy a Spotify-nak ma elsősorban nem az előfizetéses stream-oldalak a versenytársai, hanem a rádiók, ezért is van, hogy a podcastokra és a szöveges tartalmakra helyez egyre nagyobb hangsúlyt.

A cikk azt is kiemeli, hogy a Spotify tőzsdére lépésével változások is várhatóak a szolgáltatás működésében: a Spotify-nak a jövőben, minden bizonnyal, határozott léptekkel kell elindulnia a nyerségesség felé, vagy legalábbis szemmel jól látható jeleit adnia ennek, így többek közt elképzelhető, hogy hamarosan több olyan albumra számíthatunk, amik a megjelenés után egy ideig csak a Spotify-előfizetők számára lesznek elérhetőek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!