szerző:
Németh Róbert

Egy mester főműve és egy mesterré lett tanítvány ünnepel ma, egy napon. Chuck Berry Johnny B. Goode-ja és Angus Young.

A legnagyobb alkotók legfontosabb művei önálló életre kelnek, és túlélik a művészt, saját értelmezési tartományt, saját absztrakciós mezőt kerekítenek maguknak.

Így van ez a 2017-ben elhunyt Chuck Berry Johnny B. Goode című alapslágerével is, ami 60 évvel ezelőtt. 1958. március 31-én jelent meg. Amikor ezt a dalt halljuk, már nem csak Berry jut eszünkbe, hanem a Kopaszkutyától a Vissza a jövőbe című filmig sok minden más is.

És akkor az is van, hogy a popkultúra, a rock, a rockdalszerzés, és a rockgitározás többek között a maga korában komoly kulturális határokat átlépő Chuck Berry köpönyegéből bújt ki. Így bizonyos értelemben az AC/DC is, melynek gitárosa, Angus Young ma ünnepli 63. születésnapját, majdnem egyidős a Berry-klasszikussal.

Young több szinten is továbbképzelte a klasszikus rock and roll-sulit, nem csak a gitározást, hanem saját iskolásfiú-imidzsébe beleszőtte Chuck Berry emblematikus, táncolós kacsajárását is. Napjainkban ő az utolsó alapító tag az AC/DC-ben, ami persze évtizedek óta maga is kulturális ikon. Még egy műkori-versenyt is paprikásabbá tud tenni egy AC/DC-sláger.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!