szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A minisztérium „információkat gyűjt” és kivár.

Finoman szólva is zaklatott hangulatban várták többen az Operettszínház kedd délutáni társulati ülését, ahova a főigazgatói posztra pályázókat hívták meg, hogy ismertessék elképzeléseiket. A társulat ezt követően szavaz arról, melyik jelöltet támogatnák.

Az izgalom tehát önmagában is adott volna. A helyzet is pikáns, hiszen nemcsak a jelenlegi vezető, Lőrinczy György indul, hanem a tavaly botrányos ügyek miatt, és botrányos körülmények között eltávolított művészeti vezető, Kerényi Miklós Gábor (KERO), mellettük pedig Szente Vajk színész, rendező, műsorvezető, illetve Kiss B. Atilla operaénekes, a Magyar Állami Operaház magánénekese.

A feldúltság azonban nem csak a pályázókra érvényes. A hvg.hu úgy értesült az Operettszínház több alkalmazottja is panaszos levelet juttatott el az intézmény fenntartójához, az Emberi Erőforrások Minisztériumához, etikai vizsgálatot sürgetve Lőrinczy György főigazgató állítólagos, általuk sérelmezett viselkedése miatt.

A leveleket már hetekkel ezelőtt elküldték, sőt volt, aki választ is kapott a tárcától, amely szerint a minisztérium mint az intézmény fenntartója, megkezdi mindannak kivizsgálását, amit a levél címzettje az Operettszínházban történtekről Kásler Miklós miniszter, illetve Fekete Péter államtitkár tudomására hozott. A válasz – amelyhez hasonlót állítólag mások is kaptak, bár az idézett levéllel ellentétben azokat a hvg.hu munkatársa nem látta – augusztus 24-i keltezésű, vagyis bő két héttel ezelőtti.

A hvg.hu a minap szintén a tárcához fordult azzal a kéréssel, hogy tisztázzák: zajlik-e a Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár által említett kivizsgálás, és ha igen, mire jutottak, illetve mikorra várható bármilyen eredmény. A minisztérium sajtóosztálya végül hétfő este annyit reagált, miután háromszor tettük fel kérdéseinket, hogy közölték: „A beadványokat a tárca megkapta, a bennük foglaltak tekintetében jelenleg információgyűjtés van folyamatban. Ezt követően születhet döntés arról, hogy szükség van-e további lépésekre.”

Az tehát a társulat rendkívüli üléséig nem derült ki, lesz-e etikai vizsgálat, vagyis ez nem befolyásolja majd a döntés, amelyről Lőrinczy főigazgató korábban azt mondta: ha nem kap bizalmat, visszavonja a pályázatát.

Lőrinczy György
©

A szavazáson mindazonáltal talán kiderül, mennyire súlyosnak érzi a társulat (ha tud róla) például azt a konfliktust, amely az egyik panaszos szerint közte és a főigazgató között alakult ki. Pányik Tamás rendezőasszisztens azt állítja, három levelet is írt az Emminek, a többi között tettlegességgel vádolva Lőrinczyt, mondván: a Marie Antoinette olvasópróbáján nemcsak szidalmazta, de bántalmazta is őt.

Mások azonban, akik ott voltak az említett próbán, határozottan azt állították, hogy tettlegesség nem volt. Egyikük a hvg.hu-nak azt elismerte, hogy Lőrinczy felemelte a hangját, kiabált a rendezőasszisztenssel, de nem bántotta. A konfliktus egyébként – mint a szemtanú mesélte – abból pattant ki, hogy a próbán (a jelenlévők szerint Pányik hibájából) nem volt elég, illetve elég jól működő mikrofon, és miután KERO a sajtó előtt is botrányt csapott, a főigazgató azonnali intézkedést követelt. „Kiabált, tény, de nem ért hozzá” – mesélte a szemtanú.

Az mindenesetre tény, hogy a jelek szerint Lőrinczy stílusát mások is nehezen viselik. Ottlik Ádám színész például (aki Pányikhoz hasonlóan írásban vállalta, hogy szavait a bíróság előtt is hajlandó elismételni) azt mondta, ő azért fordult a minisztériumhoz, mert már „nem bírta elviselni, hogy Lőrinczy György megalázta őt a tanítványai előtt, illetve fenyegette”. Azt, hogy mivel fenyegette, nem mondta el, arról az esetről pedig, amikor a kérésére létrejött négyszemközti tisztázó beszélgetésen szerinte az igazgató ismét csak megsértette őt, nem készített felvételt, így azt bizonyítani sem tudja. Mindenesetre csatlakozott Pányik minisztériumi beadványához – mondta, és ezt rajta kívül többen állítják még magukról, a lapunknak küldött minisztériumi válasz pedig szintén azt erősíti, hogy nem egy beadvány érkezett hozzájuk.

Ismét csak Lőrinczy viselkedésére panaszkodott Németh Gyula, az egyik szerződött partnercég vezetője, aki azt nyilatkozta: „nézőtéri dolgozók jelzéseiből és saját tapasztalatomból is elmondhatom, hogy az intézmény főigazgatója több esetben használt megengedhetetlen hangnemet és hangerőt a nézőtéren dolgozó kollégákkal, kolléganőkkel és a nézőtéri felügyelővel szemben”.

A lapunknak Lőrinczyről – vele perben/haragban nem álló – nyilatkozók mindezekről azt mondják, nem vitás, hogy a főigazgató stílusát egyesek talán nehezen viselik, de szerintük a színházi világban nem teljesen szokatlan az ilyen hangnem. Sőt, egy az ATV-nek adott interjúban maga Lőrinczy is elismerte, hogy olykor felemeli a hangját, kiabál – „bár a történtek után ezt háromszor is meggondolná már”.

Megkerestük Lőrinczy György főigazgatót, aki minisztériumi vizsgálatról nem tudott (nem is világos, hogy a minisztériumi tájékozódás annak tekinthető-e – a szerk.), mindazt pedig, amit a fenti felvetésekről, illetve az elmúlt tíz hónap színházbéli történéseiről elmondott, magánbeszélgetés részének nevezte, hivatalosan nyilatkozni nem akart.

Kaptunk viszont egy ügyvéd által jegyzett levelet, amiben a Budapesti Operettszínház és Lőrinczy György jogi képviselője felhívja a figyelmet arra, hogy ügyfelét az elmúlt időszakban számos méltatlan támadás érte, amelyek valótlanok, illetve a valóságot hamis színben tüntetik fel, és ami a színház főigazgatói posztjára kiírt pályázattal függ össze, mivel „egyeseknek kifejezetten érdekében áll a Színház és a jelenlegi főigazgató lejáratása”. A jogi képviselő szerint a rágalmakat terjesztők ellen polgári pert és büntető eljárást kezdeményeztek.

Azt sem zárható ki egyébként, hogy a minisztérium is megvárja, mi lesz a keddi társulati ülés végkifejlete, és csak utána dönt arról, folytasson-e vagy sem vizsgálatot. A színházban vannak, akik azt állítják, ezek a konfliktusok valahol a Kerényi Miklós Gábor eltávolítása körüli vitákban gyökereznek, és meglehet, hasonló véleményen vannak az Emmiben, így ebből inkább kimaradnának.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!