szerző:
hvg.hu

Nem véletlenül nem szivárgott ki belőle semmi.

A 400-450 oldalas kézirat még nyáron elkészült, de a szövegből egyetlen sor sem került nyilvánosságra, ami nem meglepő, hiszen a könyv gyártása elképesztően szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlik. Ezt onnan tudjuk, hogy magyarul a HVG Könyvek gondozásában jelenik meg a kötet, és természetesen mindenkinek, aki bármilyen módon kapcsolatba került vagy kerül a könyvvel a megjelenés előtt, titoktartási szerződést kellett aláírnia. A biztonsági intézkedések azonban még így is rendkívülinek számítanak.

A végleges kézirattal augusztus óta több fordító dolgozik. A könyvből azonban tilos e-mailen továbbítani bármilyen anyagot, minden fájl a legmagasabb fokú titkosítási eljárással védett, zárt rendszerről tölthető le, 24 óránként változó jelszóval. A már letöltött anyag csak hardware-es titkosítású adathordozón tárolható és továbbítható, szerverre nem tölthető. Csak offline számítógépen szabad vele dolgozni, wifire, szerverre kapcsolódni tilos.

©

A kéziratot nem szabad kinyomtatni, csak a legindokoltabb esetben és csak offline, szerverhez nem kapcsolódó nyomtatón. A kinyomtatott anyagot csak elzárva lehet tárolni, vagy meg kell semmisíteni.

Az egész projekt egy titkos kódnév alatt fut. Az amerikai kiadónál (Crown Publishing) az egész gyártás folyamatára különösen magas fokú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A nyomdai előkészítés  offline gépen, minden más munkaállomástól elzártan zajlik. A nyomdában és a raktározás során csak ezen a feladaton dolgozó, szigorúan ellenőrzött személyzet tevékenykedhet, és 24 órás őrszolgálat működik. Hogy ne kerülhessen illetéktelen kezekbe a kézirat, vagy annak akár egy része, érkezéskor és távozáskor átvizsgálják a táskákat. Mobiltelefon, videokamera, bármilyen kép rögzítésére alkalmas eszköz használata tilos a létesítményekben.

A használt raklapok számozása, nyomon követése kifinomult nyomkövető eszközökkel zajlik, minden raklap egyedi, hamisíthatatlan azonosítóval van ellátva, így végig követhető az útja. Az elkészült könyveket védett, elkerített helyiségekben tárolják. Az összes gyártás során keletkezett hulladékot szigorúan elzárt konténerekben őrzik a könyv megjelenésének napjáig.  A szállítás során használt kamionokat speciális módon zárják le, és az átvételig két sofőr tartózkodik végig a rakománnyal.  A raklapok tartalma egy speciális zsugorfóliának köszönhetően felismerhetetlen, és a megjelenés időpontjáig ezeket sehol nem lehet felbontani. 

Az ex-first lady memoárja karácsony előtt jelenik meg szerte a világon, 24 nyelven; magyarul a HVG Könyvek gondozásában 2018. december 14-én. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

A Ripost a hétfői tüntetésről: Sátán, Hillary Clinton, anarchizmus

A Ripost a hétfői tüntetésről: Sátán, Hillary Clinton, anarchizmus

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Vágják a fákat a Normafánál, egy magán telken

Vágják a fákat a Normafánál, egy magán telken

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg