szerző:
Varga Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tehetségesek, öntudatosak, karakteresek és szépek. Cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a huszonéves színésznőket, akikre felfigyelhettünk már filmekben vagy tévésorozatokban. Húsz feltörekvő színésznőnek szegeztük neki ugyanazokat a kérdéseket, és mozgóképes tapasztalataik alapján sorba rendezve mutatjuk be őket hétről hétre.

A legmenőbb fiatal magyar színésznők #5

Név: Rujder Vivien
Született: 1993. december 26.
Miben láthattuk: Testről és lélekről, Korhatáros szerelem
Színházban: Katona József Színház

Rujder Vivien csak tavaly végzett a színművészetin, de már szerepelt Oscar-jelölt filmben (Testről és lélekről), diák-Oscar-jelölt kisfilmben (Földiek), amerikai tévésorozatban (The Alienist) és magyar sikersorozatban (Korhatáros szerelem) is, illetve fényképezte kétszeres Oscar-díjas operatőr (Vittorio Storaro az A Rose in Winterben). Három évvel ezelőtt debütált a mozivásznon a Karlovy Vary-i fődíjas Szerdai gyerek diszkójelenetében, a #sohavégetnemérős egyik szkeccsében horvát akcentussal beszélte az angolt, a Testről és lélekrőlben ő volt a lemezbolti eladólány, aki a főhősnőnek ajánlotta azt a Laura Marling CD-t, amiről aztán a film ikonikus betétdala felcsendült.

A The Alienistben akkorát üvöltött Dakota Fanningre, hogy az amerikai színésznő összerezzent, és később megdicsérte Vivient. Az 1945-ből ugyan kivágták a jelenetét (ezt meg lehet nézni a cikkben), de a stáblistán szerepel a neve, a Tóth Jánosban közel száz részen át ökörködött Mucsi Zoltánnal. Tavaly óta a Katona József Színház társulatának tagja, jövőre pincérnőként láthatjuk a Szász Attila/Köbli Norbert-páros első mozifilmjében, az Apró mesékben, az Aranyélet most vasárnap érkező harmadik évadában Kádas József figurájának enyhén drogos barátnőjeként tűnik fel. Azok a rendezők pedig, akik női főszereplőt keresnek a fiatalos romantikus komédiájukba, nézzék meg azt a The Biebers-klipet, amiben Vivien fehér miniruhában görkorizik, cigizik és táncikál Budapest különböző pontjain.

Vivien számomra az a típusú színésznő, aki, ha figyelmet kap, akkor mindent megtesz azért, hogy meghálálja azt, ha viszont nem kap, akkor nem akar minden áron a fénybe ugrani, hanem türelmesen kivárja, amíg az újra megtalálja őt. Nagy alázat és tapintat van benne, végtelenül figyelmes a partnereivel, és mindent megtesz azért, hogy a jelenetben ne csak ő, hanem minden és mindenki működjön. Mikor a 12 éves Zolika közelijeit vettük, Vivi végig, órákon át segítette már csak képen kívül is, gyakorlatilag együtt vették a levegőt, néha még vezényelt is neki. Nagyon jó humora és antennái vannak, pillanatok alatt képes felmérni, hogy egy adott jelenetnek mi a tónusa, mi a megfelelő színészi hangvétel. Ő nem a magyar Scarlett Johansson, sokkal több annál. Olyan, mint egy nagyra nőt gyerek, hatalmas kék szemekkel, aki iszonyú játékkedvvel, humorral és bizalommal áll bele bármibe. Egyszerre eszetlen, gyönyörű és figyelmes.

– Freund Ádám, a Földiek rendezője

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

Mikor kétéves koromban megégettem a kezemet a forró cserépkályhán. Anya kiment megkavarni a borsófőzeléket, én annyi idő alatt lemásztam a kanapéról, és felkapaszkodtam a kályhára. Anya az üvöltésemre futott be, és mire leszedett onnan, az összes ujjamról csüngtek a vízhólyagok. Ezért nekem nincs is ujjlenyomatom, az útlevélhez csak a bal gyűrűsujjamról tudtak levenni bármit is.

Rujder Vivien a nővérével
©

Ezután féltél a meleg dolgoktól?

Nem. Gyerekkoromban minden reggelünk úgy kezdődött télen, hogy pizsamában rádőltünk a kályhára a nővéremmel.

Mi zavar a legjobban a külsődben?

Az arcomon a hegek. Volt egy bőrbetegségem kamaszkoromban, hatalmasra duzzadó gyulladásos gigapattanások, amikhez, ha hozzányúlsz, megmarad a nyoma, mint a bárányhimlőnél. Megkaptam rá a legerősebb gyógyszert, gyomrot, májat, mindent pusztító, viszont olyan széppé varázsolta az arcomat, hogy jó lett volna még tovább szedni, de azt mondta a doktornő, hogy még véletlenül sem, mert ezután öt évig biztos nem lehet gyerekem. Ezért nem is szeretem visszanézni magamat, minden bőrhibámat egyből kiszúrom.

Rujder Vivien
©

Melyik szót használod túl sokszor?

„Baszki”, mondat elején. A „kvázi”-t Máté Gábortól loptam, az „iszonyatosan”-t pedig Ember Márk osztálytársamtól vettem át.

Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

A problémagyártó énemet. Képes vagyok egy tekintetből, egy félmondatból, egy humorosnak szánt beszólásból eszméletlen logika mentén összerakni dolgokat, amik nem léteznek, és gyártom magamnak a felesleges stresszt.

Melyik teljesítményedre vagy a legbüszkébb?

Ami igazán jólesett, hogy az egyetem utolsó évében közönségszavazatok alapján én lettem a legjobb színésznő. Szakmai díjat is jó kapni, de ha a mezei nézőknek nyered el a szimpátiáját, az tényleg jelent valamit.

Mitől tartasz a leginkább?

A szüleim nélkül lenni. Attól nagyon félek, ha ők egyszer nem lesznek. Köztünk nagyon szoros a kapocs anyukámmal. Nem tudom, mi lesz velem, ha nem hívhatom fel bármivel, ha nincs kihez hazamennem.

Ha visszamehetnél az időben, hova és mikorra mennél?

A nagymamám halála előtti időszakra mennék vissza, hátha valamit meg lehet ott fordítani. Én csak 9 éves voltam akkor, de éreztem, hogy valami nincs rendben a mamával. Ha most tehetnék azért, hogy édesanyám abban az időszakban kevesebbet sérüljön, vagy hogy a mamám társaságát élvezzük még jó sokáig, akkor mindent megtennék.

©

Reménykedsz abban, hogy van valami a halál után?

Igen. Időszakosan találok kapaszkodókat, például a nagymamámhoz évekig beszéltem csak úgy valahova, mintha hallana. Ha valami nagy esemény előtt voltam, vagy fontos útválasztóhoz érkeztem, akkor mindig neki szóltam, hogy csináljon már ott fent valamit az érdekemben. Nem tudom, mi van a halál után, de nem tudom elképzelni, hogy hirtelen megszűnik egy ember.

Hiszel az olyan dogmákban, hogy aki öngyilkos lesz, az a pokolra kerül?

A mamám miatt rengeteget gondolkoztam ezen. Akkor volt egy törés bennem, hogy összességében miben hiszek. Mert ha eldöntöm, hogy keresztény vagyok, akkor onnantól kezdve úgy éljem a napjaimat, hogy a nagymamám lelke a pokol kénköves tüzében ég? Azt nem vagyok hajlandó elfogadni, azon kívül semmi bűne nem volt az életben.

Melyik dalt szeretnéd, hogy szóljon az esküvődön?

A Mondo Bongo, azt már kinéztem. A Mr. és Mrs. Smithből az a dal, amire Brad Pitt és Angelina Jolie táncol.

Mindenképpen szeretnél férjhez menni?

Igen. Nagyon változik a világ, és úgy veszem észre, a korosztályomban nagyon más értékrendek uralkodnak, de én olyan mintát hoztam, amit nem dobnék el magamtól. Abszolút stabil családból jövök, nagyon erős szeretetbombát kaptam, ami szerintem fontos, akár egy gyereknek, akár egy társnak, egy férjnek.

Volt már olyan, hogy úgy érezted, ha most megkérnék a kezedet, akkor igent mondanál?

Volt, de nem kérték meg. Most már nem bánom. Egy évvel a vége előtt éreztem, hogy ezt már nem kéne hajtani, de erősen bennem van, amit a szüleimtől tanultam: problémát megoldunk, nem menekülünk. Ugyanakkor 23 évesen mit oldogassak én meg problémákat?! Kevésbé szomorúan is végződhetett volna az a kapcsolat, ha korábban meglépjük a szakítást.

©

És a temetéseden mi szóljon?

Ha mondjuk Jordán Adél egy nagyon szép népdalt énekelne, az szuper lenne. Az ő hangját imádom. Ha közös előadásunk van, és a végén zuhanyzunk, akkor mindig kérem, hogy énekeljen nekem. A nagy öltözőben van két zuhanyzó egymással szemben, és ott mindig megvitatjuk a dolgokat, ha úgy akad, vagy énekel nekem. Lehet, hogy nem is kéne legyen temetésem, csak a halotti tor, beszélgessenek, örömködjenek. Ne sirasson meg senki, az biztos.

Mikor voltál a legboldogabb életedben?

Amikor azt mondta nekem a szerelmem, hogy szeret. Azóta van rajtam egy folyamatos higgadt boldogság, hogy harmóniában együtt vagyunk, egy jófajta bástya van mellettem. Ha a magánéletben minden rendben van, a színházban tud velem történni bármi. Ha éppen mélyponton vagyok, akkor az a gyomorfacsarós, szívkicsapós előadásoknak nagyon jót tesz, de másnak nem. Engem a szerelem éltet, nagyon tudok szeretni, és akkor a legjobb, amikor annyira viszontszeretnek, mint én.

©

Hogy élted meg, hogy ezt a kapcsolatot az újságok is megírták?

Nem olyan jól, azt megtartottam volna magamnak. Megkérdezték egy reggeli élő műsorban, hogy az publikus vagy nem publikus, hogy ti a főszereplővel együtt vagytok. Ültem, és gondolkoztam, hogy most mit csináljak. Zavarba jöttem, hebegtem-habogtam. Most már sokkal óvatosabb vagyok. 

Melyik könyv vagy film változtatta meg az életedet?

Kamaszkorom legelején olvastam Charlotte Brontëtól a Jane Eyre-t, bár nálam A lowoodi árva cím alatt futott. Érzésekben, szerelemben, vágyakban az sokat hozzám tett. Filmek közül az Egy gésa emlékiratai nagy hatást gyakorolt rám, 16 és 18 éves korom között nagyon sokszor láttam. A másik a Mechanikus narancs, Olasz Renátó osztálytársam vezetett be abba a tutiba. Amikor idejöttem az egyetemre, mindennel kapcsolatban le voltam maradva, mint a borravaló.

Hol etted a legjobbat életedben?

Anyukám tárkonyos ragulevesét. Nagyon maradi vagyok, mindig ugyanazokat eszem. Mészáros Máté kollégám mondta egyszer, nem hiszem el, három éve is rántott sajtot ettél, most is azt rendelsz?! Aztán az lett a missziója, hogy leszoktat a rántott sajtról. Vitt éttermekbe, lapozgattam az étlapokat, de ha nincs ott egy natúr csirke rizzsel, én fölfordulok. Ezeket az extraságokat én nem tudom enni.

Mondj valami meglepő, de igaz dolgot magadról!

Alapjáraton babatípus vagyok, de ha egy erős dührohamban végigfut rajtam egy nem túl nőies káromkodás, akkor kitágul az emberek szeme.

©

Mikor voltál a leggyávább életedben?

Életemben egyszer hazudtam másért az osztályfőnökömnek. Akkor nagyon gyávának gondoltam magam, amiért nem merem elmondani, hogy igazából mi van, de a másik seggét mentettem.

És kiderült?

Szerintem sejtette, mert rajtam nagyon látni, ha hazudok.

©

Mi a leginkább elviselhetetlen benned a mások számára hosszú távon?

Nagyon ragacs vagyok. Ha szerelemről van szó, az a lista élén áll, minden más mögötte. Például, ha mindkettőnknek szabad ugyanaz az estéje, ami elég ritka, akkor eszembe nem jutna mással lenni, mint a párommal. Tehát nem az van, hogy ja, ráér a barátnőm is, akkor inkább elmegyek vele meginni egy fröccsöt.

Melyik számot hallgatod a legtöbbet mostanában?

Megtetszett a spanyol és elkezdtem otthon tanulgatni a nyelvet. Verseket és dalokat hallgatok a YouTube-on. Bebe Siempre me quedará című számát rengetegszer újrapörgettem. Nagyon érzéki és lágy dal. Sokszor nézem meg ugyanazt a filmet újra, újranézek egy sorozatot, újraolvasok egy könyvet, vagy rengetegszer hallgatok meg egy számot, folyton ugyanazt eszem. Vannak ilyen periódusaim, most épp Bebe van.

Melyik sorozatot nézted újra?

A Darkot, a Hatalmas kis hazugságokat, a Megszállottak viadalát, A hídat, a True Detective-et nagyon sokszor, a Dexter mind a nyolc évadát, meg a Vikingeket nemrég, mert mindjárt jön az új évad.

Van beceneved?

Fifi. Még nem mindenki hív úgy, de már alakul. Mucsival Csőrinek hívjuk egymást, a két nagy orrú.

A Vivient honnan kaptad?

December 26-án kipattantam anyuból, és mondták, hogy akkor legyek Vivien, mert nagyon tetszett ez a név a szüleimnek. Felhívták a nagyit, aznap este pont a Micsoda nő! ment a tévében, és akkora hisztériát csapott, hogy egy kurváról lett elnevezve az unokája. Ezzel nagyon sokáig nem békült ki, ő adta a második nevemet, az Annát, Pannikának hívott mindig.

©

Kaptál már olyan kritikát, ami tényleg fájt?

Anyukám azt mondta, nem hitte el nekem, amit a Részegekben csináltam a színpadon. Az fájt. A szomorúbb darabokat amúgy sem szereti nézni, nem szeret sírni látni. Ezeket kicsit eltartja magától. Édesapám és édesanyám is a szolgáltatóiparban dolgozik, tehát szívem minden szeretetével mondom, hogy nem értenek ehhez. És pont ezért annyira szikáran és egyszerűen tudják nézni az előadásokat, hogy ők a legjobb hozzászólók a földön. Nem próbálnak entellektüellkedni, nem fejtegetik, boncolgatják, hanem megmondják, és kész.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színésznők közül választottuk ki azt a húszat, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat korábbi részeit itt találja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hiába van rengeteg adat, ez még kevés lesz a Notre-Dame helyreállításához

Hiába van rengeteg adat, ez még kevés lesz a Notre-Dame helyreállításához

Hódmezővásárhelyen szavaztak a legtöbben, Budapest is az országos átlag felett

Hódmezővásárhelyen szavaztak a legtöbben, Budapest is az országos átlag felett

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Karácsony vezet Tarlós előtt

Karácsony vezet Tarlós előtt

Megnyílt az első magyar rögbistadion

Megnyílt az első magyar rögbistadion

Az ellenzéki Nyirati Klára lett a bajai polgármester

Az ellenzéki Nyirati Klára lett a bajai polgármester