szerző:
Varga Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tehetségesek, öntudatosak, karakteresek és szépek. Cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a huszonéves színésznőket, akikre felfigyelhettünk már filmekben vagy tévésorozatokban. Húsz feltörekvő színésznőnek szegeztük neki ugyanazokat a kérdéseket, és mozgóképes tapasztalataik alapján sorba rendezve mutatjuk be őket hétről hétre.

A legmenőbb fiatal magyar színésznők #2

Név: Sztarenki Dóra

Született: 1991. november 2.

Miben láthattuk: Terápia, Árulók

Színházban: Jurányi Ház, Rózsavölgyi Szalon

Enyedi Ildikó Szelíd interface című sci-fijének diáklány főszereplőjét kereste Horváth Lili, amikor kiszúrta Sztarenki Dórát a Táncművészeti Főiskolán, és elhívta egy szereplőválogatásra. A film végül nem valósult meg, de a Terápia című HBO-sorozatot szintén Horváth castingolta akkoriban, és megnézték Dórát is a dacos tornászlány szerepére, akit az amerikai változatban Mia Wasikowska alakított. Hiába pályázott erre a szerepre a húszas évei elején járó összes magyar színésznő, a hosszadalmas procedúra végén Sztarenki bizonyult a legjobbnak, ő foglalhatott helyett Mácsai Pállal szemben a díványon az első hazai gyártású HBO-sorozatban. Nem sokkal korábban felvették az ExperiDance társulatába, választania kellett a tánc és a színészet között, és ő az utóbbi mellett döntött.

A Terápiában nyújtott alakításától mindenki eldobta az agyát, jöttek is az újabb felkérések. Madarász Isti A legyőzhetetlenek című raftingos thrillerjében fizikailag megerőltető szerepet kapott, ahogy a későbbi diák-Oscar-díjas Kovács István kisfilmjében, a kickbokszos Betonzajban is. Udvaros Dorottya marcona asszisztensét játszotta a Társas játékban, de olyan tévésorozatokban is kipróbálta magát, mint a Hacktion, a Barátok közt vagy legutóbb A tanár. Nemes Jeles László először benne látta meg Leiter Íriszt, a Napszálltához hat évvel ezelőtt készített tesztfilmben Sztarenki alakította a hányattatott sorsú kalaposlányt. A történelmi tévéfilmek Köbli Norbert fémjelezte reneszánszából is kivette a részét: a Félvilágban még csak egy jelenet erejéig pletykálhatott Döbrösi Laurával, de az Árulókban már abszolút főszereplőként szócsatázott Hegedűs D. Gézával.

Nemrég fél éven belül háromszor is láthattuk a moziban. A martfűi rémben ő volt az egyetlen nő, aki túlélte a sorozatgyilkos támadását, a #sohavégetnemérősben egyre őrültebb fordulatokat vett a randija, az 1945-ben pedig konok falusi menyecskeként okozott fejfájást a helybélieknek. Legutóbb a 79 éves lengyel mozilegenda, Krzysztof Zanussi rendezte az Éter című történelmi thrillerben, de a legemlékezetesebb külföldi munkája még mindig az a brit mobiljátékreklám, amiben aranypáncélos amazonként, hatalmas karddal a kezében csörtetett az utcán.

Amikor először láttam A legyőzhetetlenek castingján, az tűnt fel, hogy a gumicsónakot imitáló padon fetrengve, miközben azt játszotta, hogy fulladozik, milyen magasra emelte a lábát. Elképesztő volt. Haldoklott, a lába meg fent volt a levegőben. Volt benne valami nem evilági. Meg egyébként is: hatalmas szőke hajzuhatag, barna szemek meg a harminckét fogas mosoly. Nem lehetett vele hibázni. A forgatáson aztán ugrott, esett, vetkőzött, úszott, tüzeskedett, halálra fagyott vagy kétszer és egyszer meg tényleg, de tényleg majdnem elveszítettük. Kimászott, és csinálta tovább. Imádtam, hogy ott van, azóta is imádom. Ha kemény csaj kell egy filmbe, ő jut egy csomó ember eszébe, mert elhiszed, hogy lepofozza, ha valaki szemétkedik vele. Ha meg védtelen, őzikeszemű fiatal lányt keresnek, akit meg kell menteni, akkor is őt hívják. Nem tanult a színészetet, külsős, mint én. Az ilyenek jobban akarnak jók és még jobbak lenni. Bizonyítani. Helyt állni. Győzni. Törékenynek és védtelennek tűnik, közben meg dacos, harcos és van benne valami irritálóan vonzó pimaszság. Ja, és úgy nevet, hogy horkant közben. Nevettessétek meg, és élvezzétek, mert tök cuki!

- Madarász Isti, A legyőzhetetlenek rendezője

 

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

Kiscsoportos ovis voltam, lefektettek minket délutáni alvásra, és én szóltam, hogy ki kell mennem pisilni. Amikor visszajöttem, az óvónő közölte, hogy ma a mese mindenkinek szól, csak nekem nem. Nagyon rossz óvoda volt, szerencsére kivettek onnan.

Sztarenki Dóra négyéves korában az óvodában
©

Mi zavar a legjobban a külsődben?

Van némi testképzavarom a Táncművészeti Főiskola óta, sokszor azon kapom magam, hogy belül másképp érzékelem azt, ami kívül van. Nem mindig látom magam reálisan.

 Melyik szót használod túl sokszor?

„Gyere ide!” A kutyának állandóan kiabálom.

Sztarenki Dóra
©

 Mikor sírtál utoljára, és miért?

Múlt kedden. Mondtak nekem valamit, amit én teljesen másképp értelmeztem, mint ahogy szánták. Sírtam rajta majdnem egy órát, aztán kimerültem, és rájöttem arra, hogy nem vagyok normális, hogy képes vagyok ezen ennyire kiakadni.

 Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

Azt, hogy mindig mindent magamra veszek. Nagyon meg tudok karcolódni dolgokon, és aztán nehezen lépek túl rajtuk. A szoros családi és baráti körömben már egész jó vagyok a megbocsátásban, de ha valaki kívülről olyat mond vagy tesz, amivel megbánt, az a tüske ottmarad, és nagyon nehezen tudom kihúzni.

©

 Kit szeretnél eljátszani egy életrajzi filmben?

Nagyon szeretem a The Crown című sorozatot, és eszembe jutott, hogy amikor pár évad múlva eljutnak majd a jelenkorba, szívesen eljátszanám benne Katalin hercegnőt.

Melyik teljesítményedre vagy a legbüszkébb?

Jelen pillanatban arra, hogy nagy nehezen sikerült végre leállamvizsgáznom. Öt éve szigorlatoztam, aztán mindenféle munkák miatt nem foglalkoztam ezzel, és hogy ne ússzon el az egész, most kellett megcsinálni. Öt év után újra elővenni a jegyzeteket, plusz megírni a szakdolgozatomat, rohadt nehéz volt.

Mi volt a címe a szakdolgozatodnak?

Mozgásfejlődés és mozgásfejlesztés a csecsemőkorban.

©

 Mi a visszatérő álmod?

Nálunk a suliban nagyon sok volt a gyorsöltözés előadások alatt, komplett ruházatot kellett váltani egy-egy szám között, ezt stopperrel gyakoroltuk. Az volt a rémálmom, hogy a színpadon vagyok hátul, éppen át kell öltözni, de nem találom a ruhámat, aztán látom, hogy madzagon lóg a magasban, és nem tudom elérni, nem tudok átöltözni.

 Mitől tartasz a leginkább?

Most attól, hogy a kutyámnak a lába nem fog meggyógyulni. Már háromszor műtötték, levegőben van egy negyedik műtét, és most elkezdtem tényleg félni attól, hogy nem fog rendbe jönni.

©

Mi volt a legfájdalmasabb dolog, amit valaki mondott neked?

Volt egy pár. Például amikor olyan indokkal nem kaptam meg egy szerepet, hogy „túl hegyes az állad”. Ez azért bántott, mert nem azt mondták, hogy nem te kellesz, vagy nem vagy elég jó, hanem valami kifogást.

Ha visszamehetnél az időben, hova és mikorra mennél?

 Most nem akarnék visszamenni sehova. Vannak szar dolgok, de azzal, hogy elvágyódom a múltba, nem megyek semmire. Visszamenőleg a saját életemben sem csinálnék semmit másként.

Melyik dalt szeretnéd, hogy szóljon az esküvődön?

A Follow the Sun Xavier Ruddtól. De őszintén szólva nem szoktam gondolkodni az esküvőmön.

 Kérték már meg a kezedet?

Nem.

 Volt, hogy vártad?

Nem.

 És a temetéseden mi szóljon?

A The Beatlesnek a Here Comes the Sun című száma. És nem szabad, hogy földbe rejtsenek, mert akkor visszajövök kísérteni, hanem hamvasszanak el, és szórjanak szét a tengerben. Tudom, hogy ez illegális, de nem érdekel.

©

 Mikor voltál a legboldogabb életedben?

Tavaly voltunk a barátommal és két kutyával Horvátországban kempingezni, az volt életem eddigi legeslegjobb nyaralása.

Melyik film változtatta meg az életedet, vagy volt rád nagy hatással?

Nemrég láttam a Menedék című filmet, és attól megváltozott bennem valami a holokauszttal kapcsolatban. Pedig Anna Freudot játszom színházban, most voltam Izraelben, nagyon sokat hallottam már erről a témáról, és mégis abban a filmben volt valami olyan plusz, ami mélyen megérintett.

Hol etted a legjobbat életedben?

Attól függ, mit. Pizzát Rómában, az a neve az étteremnek, hogy Pizzeria Ostiense. De a legfinomabb krumplis tésztát meg anyukám csinálja.

 Mondj valami meglepő, de igaz dolgot magadról!

Tök sok szakma érdekel a sajátomon kívül, és szeretek a szabadidőmben más szakmabeli emberekkel beszélgetni. A barátom az Állatorvosira járt, és nagyon szeretem hallgatni, amikor mesél. De lenyűgöz a belsőépítészet és a pszichológia is.

 Miben szeretnél tehetséges lenni?

Szeretnék tehetségesebben biciklizni, főzni, tehetségesebben kiállni magamért és az emberekért. Meg igaznak lenni. Azt érzem, sokszor nem szabad azt mondanom és csinálnom, amit igazán szeretnék, és tök jó lenne, ha ez nem így lenne.

©

 Mikor voltál a leggyávább életedben?

Csak a legutolsót tudom mondani. Megláttam az egyik volt tanáromat, és azért, hogy ne kelljen konfrontálódni vele, bemenekültem egy vécébe. Úgy éreztem, nem tudnám kezelni ezt a helyzetet most.

 Mi a leginkább elviselhetetlen benned hosszú távon?

Azt mondták, akaratos vagyok.

Reménykedsz abban, hogy van valami a halál után?

A lelkem biztos, hogy valahova tovaszáll, de hogy hova, azt nem tudom. Bulizni valahova följebb azokkal, akik már korábban meghaltak, ebben hiszek. Valószínűleg ez a halál elfogadásával kapcsolatos saját kitalációm. Még nem vagyok annyira megbarátkozva ezzel a dologgal, biztos azért, mert halottak napján születtem.

©

Melyik filmet láttad utoljára moziban?

 A helyet, ami Paolo Genovese filmje, aki a Teljesen idegeneket is csinálta. Szerintem kurvajó film, de ne csináljuk meg újra Magyarországon. Egy anti-Lucifer sztori, és annyira szuperek benne a színészek.

Melyik számot hallgatod a legtöbbet mostanában?

Szarrá hallgattam A hely végefőcímdalát, Marianne Mirage énekli, és az a címe, hogy The Place. Nagyon megtetszett, a showreelemet is arra vágjuk.

 Melyik volt életed legjobb koncertje?

Nagyon nagy élmény volt Sia koncertje a Szigeten két évvel ezelőtt, mert annyira hallatszódott, hogy igaziból ő énekel.

 Van beceneved?

Igen, Dodó. Ezentúl mindenki szólítson így légyszi! Régen mindig mindenhol így hívtak, aztán azt mondták, ez nem túl felnőttes, és abbahagyták sajnos. A Dórát nem szeretem, a Dóri elmegy, de a Dodó az igazi énem.

©

Kaptál már olyan kritikát, ami tényleg fájt?

A színészi játékomra még nem kaptam olyan kritikát, ami rosszulesett volna. Olyan volt, hogy valaki azt mondta, hogy mennyire utál engem, mert én, mint nem végzett színész, elveszem az ő munkáját. Tökre fájt, de végül is meg tudom érteni, hogy ez zavarja. Fogalmam sincs, min múlik egy ilyen dolog, nagyon sok szerencse kell hozzá, az biztos. Én mindig megpróbálom a lehető legjobban megoldani az adott feladatot, és én sem mindig kaptam meg mindent.

 Ezt konkrétan a szemedbe mondta?

Nem, visszahallottam.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színésznők közül választottuk ki azt a húszat, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat korábbi részeit itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új gamertelefonnal rukkolhat ki a Redmi, ebben már a legújabb Dimensity lapka dolgozhat

Új gamertelefonnal rukkolhat ki a Redmi, ebben már a legújabb Dimensity lapka dolgozhat

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Most tényleg nem érdemes halogatnia, frissítse mielőbb az iPhone-ját, iPadjét

Most tényleg nem érdemes halogatnia, frissítse mielőbb az iPhone-ját, iPadjét