szerző:
hvg.hu

A 25 ezer fonttal, azaz kilencmillió forinttal járó Turner-díjat egy glasgow-i médiaművész kapta, aki egy éven keresztül rögzítette élete eseményeit az iPhone-jával.

Charlotte Prodger vehette át idén a legrangosabb európai képzőművészeti elismerésnek számító Turner-díjat. A 44 éves Prodger a Bridgit című félórás kisfilmjével nyűgözte le a zsűrit. A film valójában az iPhonjával rögzített állóképekből és rövid, hétköznapi jelenetekből áll, Prodger rögzítette például, ahogy a vonaton utazik, filmre vette a macskáját, a skót aberdeenshire-i tájat, vagy a pólóját, ahogy szárad a radiátoron.

Olyasmi képek ezek, amilyeneket valószínűleg sokan közülünk tárolunk a telefonjainkon, jelenetek, pillanatok, amik csak számunka mondanak valamit, egy idegen számára jelentéktelenek. Prodger mégis képes volt ezeket a momentumokat érdekessé és befogadhatóvá tenni a nézők számára is: a képeket ő vagy a barátai narrálják, a látszatra random pörgő rövid – maximum 4 perces videókat tudott rögzíteni az iPhone-jával – jelenetek az identitás megtalálásáról, szexualitásról, a test és a technológia, a test és a táj kapcsolatáról szólnak.

A kisfilm egyik legerősebb pillanata az a rész, amikor Charlotte Prodger kitér benne az Aberdeenshire-ben töltött 90-es évekre, amikor először felvállalta szexuális irányultságát. A filmben szó van arról, hogy annak idején a környezetében lévő emberek azon tanakodtak Prodgert látván, hogy férfi-e vagy inkább nő, a barátnőjéről pedig azt feltételezték, hogy valójában a lánya.

Prodger szerint a mobiltelefonnal készült képek esetében is ugyanúgy tetten érhető a fizikai jelenlét, mint egy 16 mm-es szalagra rögzített film esetében, hiszen például az iPhone rögzíti a tulajdonosa lélegzését, nem lehet a képet teljesen stabilizálni. A művész azért is választotta eszközéül az iPhone-t, mert sokat volt egyedül, és úgy érezte, hogy a telefonja saját maga kiterjesztése lett. "Számomra minden benne van" – mondta Prodger.

Volt már jelölt egy bevetetlen ágy is

A William Turner romantikus festő után elnevezett díjat a Tate Gallery adományozza. Az elismerés általában nem feltétlenül a legnépszerűbb művet illeti, időnként kifejezetten botrányos, vitatott vagy nem könnyen befogadható műalkotások művészei kerülnek a jelöltek közé. Elég csak megemlíteni Damien Hirst formaldehidben tartósított cápáját, de Tracey Emin My Bed (Az ágyam) című installációját is jelölték korábban a Turner-díjra. Ez az alkotás egy bevetetlen ágy volt, rajta használt ágyneművel, óvszerpapírokkal, alkoholos üvegekkel.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tüntetők jutottak fel a Fidesz-székház erkélyére

Tüntetők jutottak fel a Fidesz-székház erkélyére

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Kósa Lajos nem érez népharagot a túlóratörvény miatt

Kósa Lajos nem érez népharagot a túlóratörvény miatt

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban