szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az esztergom-budapesti érsek szerint a kereszténység nem lehet negatív fogalom.

Az égő Notre-Dame látványa nem csak a hívőket töltötte el mély fájdalommal. Ez a közös fájdalom mutatja kereszténységünk és európaiságunk mély és szoros összefonódását – mondja Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, akivel nagypénteken közölt interjút a Válasz. Az interjúban sok minden szóba került a bevándorlástól kezdve Mindszenty József esetleges boldoggá avatásán át a Magyar Tudományos Akadémia helyzetéig.

Erdő Péter szerint „a kultúrák konfliktusa lehet, hogy előrejelzés – ám az is lehet, hogy szándék! Az pedig egészen biztos, hogy nem lehet célunk a kultúrákat konfliktusba hozni egymással. Épp ellenkezőleg”. Felidézte, hogy franciáknak nagy tapasztalatai vannak a bevándorlással, ők pedig elmondták:

kár lenne hagyni, hogy ilyen kategóriákkal, mint „kereszténység” és „iszlám”, emberek csoportjait utólagos izgatással fordítsák szembe egymással.

Erdő Péter hangsúlyozta, hogy a kereszténység nem lehet negatív fogalom: „Nem azt mondja meg, mi nem vagyok.” Az érsek kimondta azt is, hogy

Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is.

Majd hozzátette:

„Mi a kultúra? Az emberi közösség életének egysége. Az építészet, a konyha, a zene, a művészet, az ünnepek. Ennyiben persze beszélhetünk keresztény kultúráról. A vasárnap a munkaszüneti nap, húsvét is ünnep, az épített környezetünket meghatározzák a templomtornyok Európa-szerte. Egy hete még lehet, hogy magyarázatra szorult volna mindez, ám az égő Notre-Dame látványa nem csak a hívőket töltötte el mély fájdalommal. Ez a közös fájdalom mutatja kereszténységünk és európaiságunk mély és szoros összefonódását. A kultúra középpontjában általában világnézet áll. Többnyire vallás. Egységbe azonban akkor rendeződik, ha az alapját a hit képezi. Ha nincs hit, egy nemzedék még követi ezeket a szokásokat – kényelemből. Sokkal tovább azonban nem”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

Csak egy-két napot nyerhetnek a két teszttel a karanténosok

Csak egy-két napot nyerhetnek a két teszttel a karanténosok

Felvételi zárlat koronavírus miatt a szegedi szívsebészeti osztályon

Felvételi zárlat koronavírus miatt a szegedi szívsebészeti osztályon