szerző:
Tetszett a cikk?

B. Zsolt esete az érettségizőkkel, az érettségivel és úgy általában a tudással.

Egy Magyar Nemzetben minap megjelent írás szerint helyesebb a matekérettségin csalni, mint nyilvánosan tiltakozni a magasnak vélt követelmények ellen. A szerző, Bayer Zsolt büszke arra, hogy ők bizony a Kádár-korban nem petícióztak, hanem az utolsó pillanatban tanultak, majd hamisítottak. „Két magyarérettségit írtam meg, cserébe másnap a vécé víztartályában megtaláltam két matekpélda megoldását. Ma már a Zs (?) generáció nem ilyen elmaradott. Ők egyszerűen tiltakoznak.”

Persze a tiltakozókról a szerző azt is állítja, hogy kommunisták. Ám tudva-tudatlan, valójában éppen Bayer fogalmazza meg cikkében a reálkommunista korszak etoszát: ne tiltakozz, hanem ügyeskedj. Ezt sírja ő vissza. Máskülönben szerinte, ha így megy tovább, visszajön „Kosztolányi Aranysárkányának világa, ahol meg is verik a tanárt, ha buktat. Hamarosan jön a lumpenprolik apoteózisa ... S aki mondjuk megtanult helyesen írni, az rághatja szégyenében az ökleit...” Meglepő, mert a Kosztolányi-regény a Horthy-korban íródott, és eddig jobbos lapokban azt olvastuk, hogy akkoriban még rend volt az iskolákban, csak a kommunisták és Magyar Bálint rombolták le a tanárok tekintélyét. Mégis lám, a nagy államférfi országáig kellett visszamennie egy kis kísértésre képes múltért. Amúgy egy jelöletlen Radnóti-idézettel. „Oly korban éltem én e földön – írta Radnóti –, mikor ki szót emelt, az bujhatott, s rághatta szégyenében ökleit.” Freudi. Mert hát valójában ez az egész így együtt azt sugallja, hogy a költemény kussolós korszakának kéne eljönnie újra, ahogy könnyes nosztalgiával visszahozták már a versírás évének Kossuth terét is. Máskülönben, ha „szót emelni” divattá válik, akkor „a jövőben ezek az érettségizők fogják betölteni a teret, a vakok lesznek a hadsereg mesterlövészei és a féllábúak indulnak az olimpián” – vizionálja.

Szerencse, hogy a régi nem-petíciózók prominense derekasan készült a csalásra, talán gyakorolta előre a WC-tartály-szerelést is, és az így összehazudott eredménye lehetővé tette, hogy felvételizzen a Ho Si Minh Tanárképző Főiskolára. Hogy ott a történelemtanári diplomáját hogy szerezte, nem tudjuk, de manapság olvasva okfejtéseit, erős a gyanúnk, hogy hasonlóan ahhoz, ahogy a matekérettségijét, vagy ahogy legjobb iskolai pajtása, Semjén Zsolt a doktoriját. Bayer szerint ugyanis Oliver Cromwell liberális volt, Imrédy Béla pedig egyenesen zsidóvédő antináci; ezek azért érettségin is necces állítások, nem hogy államvizsgán. De igen harmatos ismeretei vannak a felvilágosodásról, a francia forradalomról, a forráskritikáról (sikerült például egy 1907-es sztorit ellenkezőjére fordítva interpretálnia), vagy a magyar parasztság történetéről is. Mindezek alapján Bayer inkább tűnik „vak mesterlövésznek”, mint akiket célba vett.

De jó is lenne, ha – akár jogos a mostani matekérettségi miatti felháborodás, akár nem – az idén maturálók nem a simlizést választanák életstratégiának, hanem a munkát és a kiállást vélt igazuk mellett. És a kommunizmusban szocializálódott „antikommunisták” generációinak megtanítanák, mi a tisztesség.

 

A szerző a Történelemtanárok Egyletének alelnöke

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!