szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még mindig kemény legény.

Megismételte 75 évvel ezelőtti ejtőernyős ugrását szerdán a normandiai partraszállás 97 éves amerikai veteránja, Tom Rice, aki nagyjából Franciaország ugyanazon térségében, Carentannál landolt több száz ejtőernyős társával együtt, ahol 1944-ben kilencezer másik ejtőernyőssel.

Tökéletesen sikerült, tökéletes ugrás. Csodálatosan érzem magam. Ismét felmennék és megcsinálnám újra

mondta, amikor földet ért. Az ejtőernyősök C-47-es szállítógépből ugrottak.

Ez a térség volt a normandiai partraszállás több ezer ejtőernyősének célpontja, akik 1944. június 6-án hajnalban érkeztek a megszállt Franciaországba. Az ejtőernyősöket akkor ellenséges tűz fogadta, és sokan életüket vesztették.

A San Diegó-i Rice az amerikai hadsereg 101. repülő hadosztályának tagja volt, és biztonságban landolt annak ellenére, hogy az ejtőernyőjét átszaggatták a lövedékek.

Mostani ugrását tandemben hajtotta végre, hat hónapig készült rá egy edzővel.

Tom Rice és társainak ugrása része volt annak a nagyszabású rendezvénysorozatnak, amellyel a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójáról emlékeztek meg.

A rendezvénysorozaton, amelynek központi megemlékezését az angliai Portsmouthban tartották 16 ország állam- és kormányfője részvételével, jelen volt több száz veterán, aki részt vett az 1944. június 6-án megkezdett normandiai hadműveletben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Kult

Mindegy, milyen oldalon álltak, a katonák megerőszakolták a civileket

A nők sérelmére elkövetett nemi erőszak történetét dolgozza fel Pető Andrea történész Elmondani az elmondhatatlant - A nemi erőszak története Magyarországon a II. világháború alatt címmel megjelent kötete, amelyet szerdán mutattak be az Országos Levéltárban.

Hétfőtől csak indoklással lehet Angliából külföldre utazni

Hétfőtől csak indoklással lehet Angliából külföldre utazni

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak