szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása egy nagyon szép film, amely rólunk szól, ennek révén közelebb kerülhetünk magunkhoz, és a világ is megismerhet minket – mondta Káel Csaba filmügyi kormánybiztos az M1-en szerdán.

Kiemelte: az, hogy a film felkerült a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes művek szűkített listájára, egy hónap leforgása alatt a második fantasztikus hír a magyar filmek kapcsán.

Az első az volt, hogy Gera Marina a legjobb színésznő kategóriában Emmy-díjat kapott a Szász Attila rendezte, Örök tél című film főszerepében nyújtott alakításáért. Ez a film ugyancsak rólunk szól – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt évek sikerei megítélése szerint minek köszönhetőek, Káel Csaba azt mondta: a mozgóképes szakma elkezdett olyan szervezeti formát ölteni, amelyben rendszerszerűen születhettek meg alkotások minőségi kontrollal, így esélyesként indulhattak fesztiválokon. Rámutatott: a témaválasztásokkal egyre több nézőt tudtak az alkotók megközelíteni, és Hollywood erre figyelt fel.

Fontosnak nevezte, hogy ez a folyamat folytatódik: január 1-jével megalakul a Nemzeti Film Intézet, amely a mozgóképes szakmát még inkább egységesíti, mivel nemcsak a filmprojekteket fogadja majd be, hanem a televíziós produkciókat is.

Hozzátette, az intézet nemcsak szakmai összeolvadást jelent, ami segít abban, hogy a forgatókönyvek megtalálják a megfelelő formájukat – azt, hogy televíziós sorozat vagy mozifilm készüljön belőlük –, hanem segítséget kíván nyújtani a producereknek abban, hogy a tartalomfejlesztés kidolgozása mellett foglalkozzanak a forgalmazás kérdésével is.

Káel Csaba rámutatott: a világban nagy a tartaloméhség, felerősödtek a letölthető tartalmakat kínáló szolgáltatók, ami lehetőséget ad arra, hogy szélesebb spektrumban készüljenek mozgóképes tartalmak.

A kormánybiztos megjegyezte, érdemes a koprodukcióval is többet foglalkozni. (Miért ne lehetne Orbán Viktorról is filmet csinálni? - interjúnkat Káel Csabával itt olvashatja.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést