szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem volna szabad egy egykori besúgót életműdíjjal jutalmazni – írta Schmidt Mária.

A Facebookon írt nyílt levelet Schmidt Mária Kásler Miklósnak, Fekete Péter államtitkárnak, Káel Csaba filmügyi biztosnak és L. Simon Lászlónak, Szabó István kitüntetése ellen tiltakozva – vette észre a 444.

Idén a Magyar Filmakadémia közleménye szerint az Oscar-díjas rendező lesz az egyike az öt művésznek, aki életműdíjat kap. A kormánybiztos azért tiltakozik Szabó kitüntetése ellen, mert a rendezőről köztudott, hogy 1957 és 1963 között besúgó volt.

„Nyugtassanak meg, hogy a harmadik Orbán-kormány értékrendjébe nem fér bele a kommunista ügynökök magasztalása, tetteik súlyának elbagatellizálása és mentegetése” – írta Schmidt Mária, bár amúgy most már a negyedik Orbán-kormány van hatalmon. Szerinte

ez az életműdíj megsérti mindazokat, akik a diktatúra alatt is megőrizték tisztességüket, és nem szegődtek a hóhérok szolgálatába.

Amikor 2006-ban kiderült Szabó ügynökmúltja, ő azzal magyarázkodott: csak menteni akarta magát 1956 után, de nem ártott senkinek. A 444 idézi az ügyet feltáró Gervai Andrást, aki azt mondta, „az irományok tartalmukat tekintve többnyire semmitmondók”, de „szívesen kutakodik mások magánéletében, s mai bulvárújságírókat megszégyenítő mennyiségben szállítja a bizalmas és kényes információkat”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kiélezett járványhelyzetben az ellátás megszűnésével fenyegetnek orvosok az új szerződésük miatt

A kiélezett járványhelyzetben az ellátás megszűnésével fenyegetnek orvosok az új szerződésük miatt

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

MTA Elnökség: Tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát

MTA Elnökség: Tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát