Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán
Tetszett a cikk?

Ne aggódjanak a pedagógusok, a volt államtitkár négy éve folyamatosan fejleszti nekik a digitális tananyagot. Biztos mindjárt előpattan!

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Czunyiné dr. Bertalan Judit 2014. június 15. és 2016. február 6. között volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Minisztériumi munkavégzése idejére esnek a legnagyobb pedagógus-tiltakozások, négy évvel ezelőtt ezért is kellett ciklus közben meneszteni.

Mivel azonban a Fidesz rendszerében a jó káder mindig puhára esik (sőt, egyesek a gravitációt meghazudtolva: felfelé), Czunyiné is kapott egy „sportállást”. Ő lett a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos. Ez a poszt az erőszakosan archaizáló, Takarós NAT kormánya körül pont olyan releváns, mint Németh Szilárd hűtőszekrényében a madársaláta. Nincs szerepe. Megnéztem: a helyi politikai ügyek, IFA- és metángázos kiserőmű átadása, meg lapszemle mellett országos ügyben utoljára akkor szólalt meg, amikor neki osztották ki a feladatot, hogy a „liberális zaklatószínházak” ellen kiabáljon. Mondom, ő a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos, de nincs szerepe.

Mármint egészen addig, amíg egy járvány nem kényszerít minket új utakra. Péntek este a miniszterelnök belátta, hogy a közvéleményt nem tudja negligálni, és be kell zárnia az iskolákat – de egyúttal magukra is hagyta őket az oktatási feladatokkal. Azt mondta, hogy digitálisan folyik majd a tanítás, és most önkormányzatok, tantestületek, lelkiismeretes tanárok próbálják meg javarészt önerőből megoldani, hogy holnap reggeltől minél zökkentőmentesebb legyen a váltás.

Czunyiné pedig hallgat. Eredetileg valószínűleg arról volt szó, hogy őt „kifizetik” ezzel az állással. A kormányzásmentes kormányzást, a Soros-plakátokkal helyettesített országépítést úgy borította meg a vírus, mint egy kártyavárat. Azonnal lelepleződött, hogy baj, hogy nincs egészségügyi miniszter, és baj, hogy Kásler Miklós vezeti az „emberi erőforrások” tárcáját – nem véletlen, hogy nem bíztak rá egyetlen új akciócsoportot sem. És most Czunyinét is felkérdezi a történelem: a digitális tananyag? Hogy a csudába nem ért rá, hiszen annyi mást bírt csinálni az elmúlt négy évben?

Ha levonult ez a borzalom, az egyik tanulság az lesz, hogy vissza kell térni a kormányzás eredeti jelentéséhez. És nem ezzel a társasággal.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!