szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A munkavállalók szoronganak, az állam viszont fellélegzett, hogy az ősztől nem lesznek közalkalmazottak a kulturális szféra dolgozói.

Miközben a parlamenti képviselők fizetése emelkedik, 20 ezer muzeológus, levéltáros, könyvtáros, közművelődési dolgozó, színész és más előadóművész elveszítené védettebb munkajogi státuszát.

Az érintettek többszörösen is átverve érzik magukat. A kormány béremeléssel és életpályamodellel kecsegtette őket, aminek feltételeként megújulási tervet kértek tőlük. Ezt tavaly el is készítették az ágazati szervezetek – mondja Kenyeres István, a Fővárosi Levéltár igazgatója. Választ sem kaptak, „ehelyett most ugrunk a sötétbe” – fogalmaz.

A kulturális szféra dolgozói körében viszont elemi erejű a felháborodás, ami csak a jelenlegi, home office munkarend miatt nem mutatkozik meg – mondják a munkatársak, hozzátéve, hogy a szakma szeretetén kívül a viszonylagos biztonság tartja őket a pályán.

Az intézményvezetők egy része mégis fellélegzett – igaz, csak titokban. Hogy miért, illetve hogy a kormány tervezete mindemellett miért lehet időzített bomba, arról a HVG legfrissebb számában, illetve a hvg360-on olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este

Megtámadták a PC Gurut

Megtámadták a PC Gurut

Magyarország már csak a 92. a Riporterek Határok Nélkül listáján

Magyarország már csak a 92. a Riporterek Határok Nélkül listáján